arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

Like a pro: leren presenteren met TPS'er Bas

#Tips #Leren #Presenteren
Accountmanager Bas presenteren
Van collega’s kun je leren, want bij TPS heeft iedereen zijn eigen talent. In de serie Like a pro leren jouw TPS-collega’s je de kneepjes van hun vak. Deze week kijk je mee met accountmanager Bas. Van salesplannen tot resultaten, Bas weet het als geen ander te delen voor (grote) groepen. Hij geeft je relevante tips en technieken om een overtuigende presentatie te geven. Zo til je jouw presentatieskills naar een next level:

Tip 1. Bereid je voor

Wist je dat meer dan 75% van de mensen last heeft met spreken in het openbaar? We noemen dat ook wel ‘glossophobia’. Een goede voorbereiding kan deze angst verminderen of zelfs wegnemen. Bas: “Presenteren is meer dan alleen informatie overbrengen. Bedenk bij het maken van een presentatie wat jouw boodschap is en wat je wil dat het publiek onthoudt. Behandel niet meer dan drie onderwerpen en herhaal je kernboodschap tijdens je presentatie drie keer, dan blijft het hangen.”

Tip 2. Generale repetitie

Bas: “Het gaat allemaal om oefenen, ervaring opdoen en je comfortabel voelen.” Dat oefenen begint thuis bij jouw generale repetitie. Apps zijn zeker niet de sleutel om een perfecte spreker te worden met een impactvol verhaal. Maar ze kunnen je wel verder op weg helpen om jouw verhaal nog beter te presenteren. De favoriete app van Bas: Pro Metronome. “Deze app helpt je om je stem bewuster te gebruiken, bijvoorbeeld door de juiste spreeksnelheid aan te houden.” Andere handige apps zijn Orai, Confident Speaking, VirtualSpeech, AirPresentation en Prompster.

Tip 3. Be ready, speak up

Bas: “Dat betekent: wees op tijd. Zodat je kan wennen aan de ruimte, rustig kan worden, de zaal kan inspecteren en natuurlijk de PowerPoint en het geluid kan testen. Niks kan spanning beter oproepen dan als iets niet werkt. Ben je helemaal ready? Dan kun je iedereen verwelkomen en daarmee meteen het ijs breken.” Dan is het time to speak. Bas presenteert zijn bevindingen altijd op een inspirerende, bevlogen manier, zodat iedereen meteen weet dat hij belangrijke informatie deelt. Bas: “Zorg dat je luid en duidelijk praat, zodat iedereen de informatie tot zich kan nemen.”

Time to speak

Tip 4. Lichaamstaal

Gebruik lichaamstaal om je verhaal tot leven te wekken. Let op je houding, gebaren en gezichtsuitdrukking. Bas: “Probeer niet te veel te bewegen of aan je haar en kleding te friemelen. Je kauwgum kan je beter uitspugen, je pen beter wegleggen en het liefst je aantekeningen ook.” De belangrijkste vorm van lichaamstaal is volgens Bas oogcontact. “Kijk de ruimte rond terwijl je tegen je publiek praat. Doe alsof je mét ze praat in plaats van tégen ze. Als je aantekeningen gebruikt, waar op zich niks mis mee is, kijk dan niet de hele tijd op je blaadje.”

Tip 5. Ken je doelgroep

Je geeft de presentatie niet voor jezelf, je geeft hem speciaal voor het publiek. Zet het publiek daarom centraal en bedenk of jouw onderwerp aansluit bij jouw publiek. Wat is hun voorkennis, wat zijn de verwachtingen en is er iets wat het publiek met elkaar gemeen heeft? Bas: “Speel daarop in en bedenk bijvoorbeeld een aantal praktijkvoorbeelden. Studeer dit niet in, maar houdt dit achter de hand. Afhankelijk van de sfeer in de groep kan je dit wel of niet inzetten.” Dit noemt Bas ook wel freewheelen.

Tip 6. Activeer je publiek

Houd je publiek wakker en betrokken. Geef je luisteraars niet de kans om hun smartphone te pakken, verveeld te raken of zelfs in slaap te vallen. Wat je ook doet, zorg dat het onverwachts is. Bas: “Begin met een anekdote, laat tussendoor een filmpje zien en eindig met een grapje en laat ze lachen.” Ook tipt Bas ons een handige presentatietool: “Met Mentimeter kun je respons ophalen bij je publiek. Iedereen kan anoniem zijn/haar ideeën op een digitaal bord delen.”

Met deze zes tips van TPS’er Bas geef jij binnenkort een killerpresentatie. Bas: “Talk like a pro!” Welke geheime tip wil jij nog met ons delen?

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen