arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

Passie voor het vak

#ontwikkeling #Traineeship #vakkennis
Ralph TPS
Op hoge snelheid stuurt Ralph zijn ski’s de bochten door. De verse sneeuw onder hem kraakt als er nieuwe sporen worden gemaakt. Even stopt hij om van het uitzicht te genieten: een witte vallei strekt zich voor hem uit en hij kan nog kilometers ver de bergen zien. Het doen hem grijnzen, wat kan de wereld toch mooi zijn.

Al op jonge leeftijd heeft Ralph veel van de wereld gezien. Na zijn studie Rechten maakt hij een prachtige reis door Australië en Nieuw-Zeeland. Daarna heeft hij een seizoenpas om te skiën in Oostenrijk. Als hij afstudeert, is het lastig om meteen een baan te vinden. Het aanbod van afgestudeerden is groot en functies die aansluiten op zijn studie, zijn schaars. Toch redt Ralph het prima met zijn baan als teamleider bij de lokale supermarkt. Hier is hij verantwoordelijk voor een team van jonge mensen, iets waar hij veel van leert.

Langzaam gaat de gedachte dat hij meer met zijn studie moet doen, aan hem knagen. Zijn gevoel voor rechtvaardigheid is gigantisch, vandaar dat hij een paar jaar geleden voor de studie Rechten heeft gekozen. Het feit dat hij zijn passie niet kan uitoefenen in zijn huidige werk, maakt dat hij andere mogelijkheden verkent. Via Monsterboard komt hij in contact met Evelien en niet veel later mag hij bij TPS op gesprek komen.

Als hij het kantoor aan het Amsterdamse Kraanspoor binnenloopt, valt het hem meteen op dat de gehele kantoorruimte openheid en transparantie uitstraalt. Verschillende TPS-collega’s zeggen hem vriendelijk gedag en meteen voelt Ralph zich welkom. In het gesprek met Rivka en Sandra gaat het voornamelijk over wat de mogelijkheden bij TPS zijn en of deze passen bij de vaardigheden en wensen van Ralph. Sandra en Rivka vertellen hem dat hij nog niet zal starten als jurist, maar dat hij door middel van het traineeship hier wel naartoe kan groeien. Ralph besluit deze kans te pakken en de match is gemaakt.

Voor hem betekent werken als jurist dat hij elke dag zijn passie waarmaakt

Zijn traineeship begint op de declaratieafdeling van een grote verzekeraar. Voor Ralph is dat in het begin best wennen, omdat hij terecht komt in een totaal nieuwe omgeving met een andere bedrijfscultuur dan hij gewend is van de supermarkt. Al vrij snel stroomt hij door naar het zorgkantoor van de verzekeraar. Hier beoordeelt hij zorgaanvragen en kijkt hij of deze betaald mogen worden van het persoonsgebonden budget. Vanwege de overgang naar een nieuwe wet is er een hoge druk om dossiers snel af te handelen en Ralph merkt dat zijn inhoudelijke kennis over de zorg in een rap tempo wordt vergroot. Het fijne aan deze functie vindt hij dat hij meerwaarde kan bieden aan mensen in een afhankelijke situatie, omdat ze de zorg die aangevraagd wordt hard nodig hebben.

Eric is zijn projectmanager, met wie hij regelmatig gesprekken heeft over zijn ontwikkeling. Ralph vertelt hem over zijn passie voor rechten en dat hij hier graag meer mee wil doen. Eric schakelt met de opdrachtgever en als er een functie als jurist vrijkomt, wordt Ralph hiervoor gevraagd. Hij kan zijn geluk niet op, dit is de functie waar hij zo op hoopte! Als jurist op de afdeling Kwaliteit gaat Ralph aan de slag met het afhandelen van bezwaarschriften. Mensen dienen een bezwaar in tegen een bepaalde beslissing en Ralph kijkt juridisch of het bezwaar gegrond is of niet.

Door het traineeship is Ralph erachter gekomen dat hij een man van de inhoud is. Zich in een vraagstuk vastbijten geeft hem energie. Hij heeft enorm veel kennis opgedaan en daarnaast heeft hij grote stappen gemaakt in zijn persoonlijke ontwikkeling. Vanuit zijn gevoel voor rechtvaardigheid benaderde Ralph sommige zaken zwart-wit en kon hij best direct zijn mening hierover uiten. Nu heeft hij geleerd om meer naar het grijze gebied te kijken en mensen mee te nemen in zijn visie. Zijn argumentatie was altijd al scherp, maar nu kan hij ook goed naar anderen luisteren en hierop inspelen.

Voor hem betekent werken als jurist dat hij elke dag zijn passie waarmaakt. Elke keer wordt hij weer uitgedaagd om de goede argumentatie aan te leveren, die stand zal houden als de zaak eventueel voor de rechter komt. De groei die hij heeft doorgemaakt, zet hij zeker voort. Ralph is in ieder geval nog lang niet uitgeleerd en weet het zeker: dit is zijn plek!

Ralph TPS
Wil jij TPS'er worden? 
Lees één van onze andere verhalen