arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leven

Meesterspion in spé

#tvprogramma #ISPY #ontwikkeling
Khalid I SPY
TPS’er Khalid heeft een paar intense weken achter de rug: voor het programma I SPY werd hij opgeleid tot spion. In een bloedstollende afvalreeks voeren 14 mensen verschillende opdrachten uit. Uiteindelijk kan er natuurlijk maar één de beste spion zijn… Khalid neemt ons mee in zijn verhaal.

Vorig jaar begon hij zijn traineeship bij TPS. “Op LinkedIn zag ik een vacature voorbijkomen voor een relatiebeheerder. Dat leek me wel wat: veel contact met mensen en ze helpen als ze vastlopen. Ik krijg energie als ik iets kan oplossen.” Het enige probleem is dat Khalid nog niet is afgestudeerd. “Ik belde de recruiter, Jasper, om te vragen of er mogelijkheden waren. Hij vroeg me een keer langs te komen. Samen hebben we toen afgesproken dat ik meteen na mijn studie bij TPS kon beginnen.”

Een paar maanden later is het zover: met zijn diploma op zak kan Khalid een goede start maken. Zijn eerste opdracht is bij BeFrank, een pensioenverstrekker. Hier helpt hij mensen verder met vragen over hun pensioen. Tegelijkertijd doet hij basiskennis op over de financiële sector. “Ik heb oefentherapie mensendieck gestudeerd, dat is wel een andere tak van sport. Wel heb ik de financiële sector altijd interessant gevonden. Vooral het kijken naar hoe je dingen sneller kunt doen en hoe je processen kunt verbeteren.” Na een half jaar heeft hij veel geleerd en is het tijd voor zijn volgende stap bij Movir. Als co-adviseur medisch geeft Khalid nu elke dag advies aan re-integratiebegeleiders, zodat verzekerden die arbeidsongeschikt zijn kunnen re-integreren. 

Auto’s met blauwe zwaailichten

Naast zijn werk neemt Khalid nog een andere uitdaging aan: hij geeft zich op voor het programma I SPY. “Al vanaf jongs af aan vind ik het leuk om te acteren en dingen te doen voor televisie. Vandaar dat ik bij een castingsbureau ingeschreven sta. Via dat bureau kwam ik een oproep tegen voor een nieuw programma over spionnen. Dat leek me wel een mooie uitdaging. Elke keer als je van die snelle auto’s zit met blauwe zwaailichten, vraag je je toch af wat daarachter zit. Op deze manier kon ik een kijkje nemen in deze wereld.”

Voor zijn aanmelding maakt Khalid een persoonlijke video. Uit duizenden inzendingen wordt hij gekozen om door te gaan naar de volgende ronde. “Daarna volgden er nog meer rondes. Ik moest op gesprekken komen, ook met een mediapsycholoog. En allerlei testen doen.” Op basis van de antwoorden stellen de producers een gevarieerde groep samen. Khalid wordt gekozen als deelnemer en is de jongste van het stel. 

Een spion wordt gemaakt, niet geboren

“Ik vond het wel heel spannend, het was echt buiten mijn comfortzone om zoiets te doen. Een spion wordt gemaakt, niet geboren. Het was een uitdaging om mezelf te laten trainen, om zo mentaal sterker te worden.” Zijn leerdoel heeft Khalid helder voor ogen: “Ik wilde me bewuster worden van mijn omgeving en gedrag. Leren om beter te presteren onder druk en tijdens stresssituaties de juiste beslissingen nemen. Dat kan ik ook in het dagelijks leven goed gebruiken, zoals op werk.”

Spionnenopdrachten

Onderdeel van het programma is dat de groep een eigen basis heeft, waar zij ook de nachten doorbrengen. De echte spionnen, die in het programma ‘Control’ worden genoemd, komen regelmatig naar de basis om de groep van opdrachten te voorzien. “Dan moest je bijvoorbeeld naar een café om een target te schaduwen en wilde je erachter komen wie zijn connectie was. Dat alles zonder opgemerkt te worden natuurlijk. En als je wel mensen moest aanspreken, moest dat altijd met je alias: jouw geheime identiteit. Dat is best lastig, want je bent gewoon geneigd om persoonlijk te antwoorden.” Ieder moment is er het risico om naar huis gestuurd te worden. De mensen van Control kunnen je namelijk zo laten afvallen als zij denken dat je niet geschikt bent. 

Op de vraag of hij de beste spion is, antwoordt Khalid glimlachend: “een goede spion functioneert in groepen, duo’s of alleen. Je moet echt sterk in je schoenen staan en je niet laten beïnvloeden door anderen. Dat beheers ik, waardoor ik een goede spion kan zijn. Maar of ik echt de beste ben… Dat kom je te weten als je de afleveringen kijkt.”

Bekijk hier de afleveringen van I SPY. 

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen