arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken

Kop van Zuid: een plek van verbintenis

#Rotterdam #Kop van Zuid #Ontwikkelhuis #Las Palmas
Kop van Zuid TPS
Rotterdam is in de loop der jaren getransformeerd tot een echte wereldstad, vanwege wolkenkrabbers en prachtige architectuur die deze stad bekleden. Zelf is TPS hier ook gevestigd, in de wijk Kop van Zuid. Een goede reden om hier eens rond te kijken! De Kop van Zuid is een wijk tegenover het centrum van Rotterdam. Vroeger was dit een haventerrein, tegenwoordig worden deze havens niet meer gebruikt. In de jaren ’90 zorgde dit ongebruikte haventerrein voor een enorme afstand tussen het centrum en Rotterdam-Zuid. Er werd besloten om een nieuwbouwterrein aan te leggen, ontworpen door stedenbouwkundige Teun Koolhaas. Zo ontstond er een nieuwe wijk met woon-, werk- en recreatieve functies. De aanleg van de Erasmusbrug was de eerste stap om de Kop van Zuid bij het centrum van Rotterdam te betrekken. Deze brug is bijna een kilometer lang (om precies te zijn 802 meter) en 139 meter hoog! Tegenwoordig is de Erasmusbrug een van de grote eyecatchers van Rotterdam.

Laten we eens een wandeling door het gebied maken, beginnend bij de Wilhelminapier. Wat meteen al opvalt, is dat er een diversiteit aan publiek aanwezig is. Zakenmannen lopen naast creatieve jongeren, de Porsches staan naast Fiats geparkeerd en je kunt er zowel een snel broodje met een glaasje melk als oesters met champagne krijgen. Dit is ook waar de Kop van Zuid voor staat: verbintenis. Dat uit zich zeker in de mensen die er rondlopen, maar ook in de bedrijven die er gevestigd zijn. Er zijn kleine, jonge start-ups en grote multinationals. Tussen de traditionele zakenmannen met aktetassen zijn dan ook behoorlijk wat hipsters met rugtassen te vinden. Een mooi contrast.

Wie over de kade loopt geniet van het prachtige uitzicht op de Rotterdamse skyline. Watertaxi’s scheuren over de Maas om passagiers te vervoeren. Net zoals de taxi’s op het vasteland, houden deze chauffeurs graag het tempo erin. Een speedboot is er niks bij! Wie het wat rustiger aan wil doen, kan ook de waterbus nemen. Deze boten zijn iets groter en varen gemoedelijk de rivier over.

Het mag duidelijk zijn dat de invloeden van de oude haventijd nog niet verloren zijn. Een goed voorbeeld hiervan is Hotel New York. Vroeger was dit gebouw het hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn. Dit was een Nederlandse cruisemaatschappij die een verbinding legde tussen Nederland en de Verenigde Staten. Tegenwoordig is het hoofdkantoor te vinden in Seattle, maar het oude gebouw is bewaard gebleven. Tussen de wolkenkrabbers en grote kantoren vind je ineens een heel oud pand op de Kop van Zuid. Tegenwoordig kun je er dineren en overnachten. Leuk om te weten is dat zangeres Anouk zichzelf in een hotelkamer opsloot om haar album te schrijven. Vandaar dat ze haar album ook Hotel New York heeft genoemd. Mocht je trouwens een bijzonder Rotterdams souvenir zoeken, dan moet je zeker even bij Hotel New York naar binnenlopen!

Dit is de plek waar het gebeurt: het is een nieuwe, moderne plek die allerlei groepen samenbrengt.

Goed, terug naar de Wilhelminapier, waar een groep mensen op een strandstoel heerlijk aan het relaxen is. Een groot contrast met een ander duo dat hardlopend voorbijkomt. Want ja: ook hier wordt er goed aan de conditie gewerkt. Je wordt continu ingehaald door sporters: zowel hardlopers als fietsers passeren de revue of beter gezegd: de avenue. Dit omdat er nog verschillende Amerikaanse straatnamen aan de wegen verbonden zijn. Toch nog een kleine verbinding met Amerika!

De cruiseschepen zijn ook nog steeds aanwezig. Naast de Erasmusbrug vind je namelijk de cruiseterminal, waar de meest waanzinnige schepen aanmeren. In mei van dit jaar ontving Rotterdam zelfs het grootste cruiseschip ter wereld: de Harmony of the Seas. Dit schip is maar liefst 362 meter lang! Dat is langer dan de Eiffeltoren hoog is. Er kunnen 6780 passagiers mee met dit cruiseschip. Deze gebeurtenis trok behoorlijk wat bekijks: veel toeristen kwamen naar de kade om deze dag mee te maken.

Toeristen zijn er nu ook nog wel: als je door de wijk loopt, kom je meerdere Engelssprekende mensen en fotografen tegen. Zij maken onder andere foto’s van het Lost Luggage Depot, een kunstwerk van Jeff Wall. Het is een beeld van allerlei opgestapelde koffers en bagage, dit staat symbool voor het leven dat emigranten achterlieten op de Rotterdamse kade. Ook de Euromast in de verte wordt op de gevoelige plaat vastgelegd. De Euromast was bij de bouw het hoogste gebouw van Rotterdam. Het hoogste punt van deze toren is 180 meter!

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn veel gebouwen in Rotterdam verloren gegaan. De stad moest opnieuw opgebouwd worden en bleef jaren een beetje achter. Het leek een stad zonder verleden en misschien wel zonder toekomst. De laatste jaren is Rotterdam echter opgekrabbeld, mede dankzij de prachtige nieuwe gebouwen en unieke sfeer. De Kop van Zuid bewijst dat Rotterdam wel degelijk booming is. Dit is de plek waar het gebeurt: het is een nieuwe, moderne plek die allerlei groepen samenbrengt. Een werklocatie met een verhaal, daarom heeft TPS voor deze plek gekozen.

Wil je ook een keer langskomen op de Kop van Zuid? 

Lees één van onze andere verhalen