arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leven

JUDO KAMPIOEN & TPS-TRAINEE

#Judokampioen #Topsport #Traineeship
Ricardo Chirco TPS
Al vanaf zijn vijfde levensjaar is Ricardo bijna dagelijks op de judomat te vinden. Zijn leven staat compleet in het teken van deze sport. Hoewel judo bij hem op nummer één staat, wil hij toch graag carrière maken buiten deze wereld om. Vandaar dat hij een half jaar geleden bij TPS is begonnen. Hoe combineert hij dit? We nemen je mee in zijn verhaal.

Ricardo is vijf jaar en wil maar één ding: lessen nemen in karate. Zijn ouders vinden dat op die leeftijd nog niet zo’n goed plan en raden hem aan om eerst judo te proberen. “Judo is vechten, maar op een nette manier. Het is een krachtige, explosieve sport. Ik ben altijd gedreven om te presteren, dat zit echt in mij.” Dat is ook niet zo gek, met een familie die hoge ogen gooit in zowel de vechtsport als de motorsport. “Sindsdien ben ik verdergegaan met judo en uiteindelijk heb ik nooit karate gedaan.”

Werken en sporten combineren

Door elke dag twee keer te sporten en keihard te trainen, bereikt Ricardo in korte tijd de nationale top. “Ik won alles, totdat ik tijdens een wedstrijd een grote blessure opliep. Mijn kruisbanden, meniscus, alles was afgescheurd. Dat terwijl ik net verzekerd was van een top drie plek voor het Nederlands kampioenschap. Echt een domper was dat.” Driekwart jaar en heel wat fysio-sessies later staat hij weer in topvorm op de mat. “Het heeft me doen beseffen dat judo echt een intensieve sport is. Je belast je spieren en gewrichten ontzettend. Het hoeft maar één keer verkeerd te gaan en het is klaar.” Gelukkig voor hem is hij volledig hersteld en wint hij de wedstrijd. 

Midden in zijn herstel loopt er nog een ander proces: het zoeken naar een geschikte baan. “De financiële dienstverlening leek me altijd wel interessant. Ik was goed in economie op school, maar heb wel een hele andere studie gedaan. Namelijk sport, gezondheid en management. Via Instagram zag ik TPS voorbijkomen. Er werd een inhousedag georganiseerd, waar studenten kennis konden maken met het bedrijf en konden zien welke mogelijkheden er zijn. Daar ben ik naartoe geweest.” Tijdens deze dag maakt Ricardo kennis met de verschillende traineeships. “Eerst twijfelde ik nog of ik het traineeship Compliance wilde doen, zodat ik aan de slag kon gaan als CDD-analist. Maar dat leek me toch wat minder levendig, omdat je veel achter de computer zit om dingen uit te zoeken. Ik vind het leuker om echt contact te hebben met klanten. Vandaar dat ik ben begonnen met het traineeship Bank & Verzekeringen.”

Meedoen met de Olympische Spelen van 2024 is mijn doel

Voor Ricardo is het vooral belangrijk dat hij zijn werk kan combineren met de sport. “Bij TPS is veel mogelijk, iedereen denkt met me mee. Vooral mijn projectmanager Rivka. Als ik in een drukke trainingsfase zit, kan ik mijn contract bijstellen naar minder uren. Als het weer wat rustiger is, stellen we dat weer omhoog. Ik heb het echt naar mijn zin hier. In het begin wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten, omdat ik nog nooit gewerkt had in deze sector. Maar inmiddels heb ik mijn draai gevonden. Als hypotheekacceptant heb ik veel contact met adviseurs, waarmee ik kan sparren. Ik beoordeel de dossiers en kijk of de aanvraag passend is bij het inkomen van een klant. Het is heel verschillend qua werk en zeker niet eentonig.” 

Olympische Spelen

In de toekomst wil Ricardo zich focussen op de zakelijke kant van hypotheken. “Nu behandel ik alleen particuliere aanvragen, maar het lijkt me ook interessant om te werken voor ondernemingen, bv’s en maatschappen. Ik zie mezelf wel doorgroeien richting management, ik ben goed in het aansturen van mensen.” Dat trekt weer een lijn richting judo, want naast zijn eigen sportprestaties focust hij zich ook op dat van zijn pupil. “Ik begeleid een jong talent, hij is geselecteerd om Europees judo te doen. We trainen samen en ik ga met hem mee naar wedstrijden. Het is mooi om te zien dat de dingen die we behandelen, echt werken. Zoals de technieken, de worpen en de voorbereidingen op een gevecht. Daar ben ik trots op, dat hij zich kan ontwikkelen en ik daar onderdeel van ben.”

Voor zichzelf heeft hij op judogebied een ultiem doel: “de Olympische Spelen van 2024. Dat is mijn droom en dat moet lukken. Natuurlijk is het wel afhankelijk van of ik fit blijf en geen blessures krijg. Maar dan zou het moeten kunnen.” Aan zijn motivatie en winnaarsmentaliteit ligt het in ieder geval niet.

Foto door Menno Lesterhuis. 

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen