arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leven

It's showtime!

#Dansen #salsa #kampioen
Joy TPS salsadansen
Joy heeft altijd veel feeling gehad met muziek en dansen. Op zijn zestiende begint hij met drummen en volgt hij danslessen in de sportschool. De passie voor muziek is nooit meer weggegaan, maar nu heeft hij er een andere invulling aan gegeven: hij doet nu aan Salsa- en Bachata dansen. Inmiddels danst hij op hoog niveau. Het is de hoogste tijd om zijn verhaal te horen!

Als Joy het over zijn hobby heeft, verschijnt er automatisch een grote glimlach op zijn gezicht. “Ik dans nu ruim zes jaar de Salsa. Anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met Bachata dansen op een hoger niveau, dit is een andere Latijns-Amerikaanse dans. Het is echt mijn passie.” Daar heeft hij veel voor over, want hij traint gemiddeld drie keer per week. “Ik zit op een dansschool in Den Haag. Af en toe is het wel een opgave om op tijd op alle trainingen te zijn. Ik woon namelijk in Utrecht, werk in Amsterdam en dans in Den Haag. Dus ik cross regelmatig heel Nederland door, haha!”

Dat de planning soms een uitdaging is, neemt hij maar voor lief. Hij krijgt er immers veel energie voor terug. “Ik zit in twee verschillende showteams”, vertelt Joy enthousiast. “Dit is niet echt een competitie, maar echt een showdans. We treden veel op tijdens feesten en congressen. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland.” Natuurlijk is deze passie ergens begonnen: twee van Joys vriendinnen deden al aan Salsadansen en vroegen of hij wilde komen kijken. Zo gezegd, zo gedaan: “Ik vond het meteen al tof om te zien dat iedereen zo goed was, zelf kon ik er nog helemaal niks van. Een paar maanden later vroeg iemand me mee op een proefles. Ik ben gegaan en eigenlijk was ik meteen verslaafd. Toen ik na die les thuiskwam, ging ik gelijk video’s zoeken op YouTube om meer te kunnen oefenen.”

Tijdens het dansen luister je naar de muziek en voer je de passen uit die op dat moment in je opkomen

Op dat moment stapt Joy een nieuwe wereld binnen. “In het begin was ik best verlegen en vond ik het maar gek om met vreemde mensen te dansen. Mijn moves waren nog niet uitgebreid, ik kende alleen de basis. Hoe meer je danst, des te meer bewegingen je leert. Ik groeide al best snel.” Tijdens het dansen leert hij een hoop nieuwe mensen kennen. “Veel van mijn vrienden heb ik via het dansen leren kennen en met een aantal heb ik een hechte vriendschap opgebouwd. En dankzij Salsa heb ik nu iets met mijn vriendin!” 

Dat blijkt een romantisch verhaal te zijn: Joy komt haar tegen tijdens het vrij dansen in een café in Utrecht. “Ik kende haar nog niet, maar vond haar een mooie dame, dus toen heb ik haar gevraagd of ze met mij wilde dansen. Aan het einde van de avond durfde ik haar nummer niet te vragen en ik wist haar naam niet meer, dus ik kon haar niet vinden op Facebook.” Er zit niks anders op: hij moet wachten tot ze nog een keer verschijnt. “De week erna kwam ze niet, de week erna ook niet. Anderhalve maand later had ik haar nog steeds niet gezien. Tot ze ineens na twee maanden weer voor me stond. Dit keer twijfelde ik geen seconde om haar nummer te vragen en van het één kwam het ander. Nu zitten we samen in een showteam en in de nieuwe show dansen we samen. Het is wel echt leuk om dit samen met je vriendin te kunnen doen.”

Optreden is voor Joy een tweede natuur. “Als we gaan beginnen, voel ik de adrenaline in mijn lijf. Mensen klappen voor jouw stunts en bewegingen, dat is echt te gek. Je voelt dat je team er lekker in zit en dat we echt aan het knallen zijn. Normaal sta ik nooit zo in de spotlights, maar op die momenten doe ik dat wel. We hebben als team mooie showkleding aan en zijn volledig op elkaar ingespeeld. Het is echt elke keer weer een mooie ervaring.” Zijn tofste optreden? Dat was in Berlijn. “Dit was mijn eerste internationale optreden. Er zat 250 man in het publiek, dus dat was wel spannend. Vooral omdat je ontzettend hard traint met het hele team en vervolgens iets mooi neer kan zetten.” 

Joy salsadansen

Waarom nu juist Salsa en Bachata, en niet een andere vorm van dansen? Daar heeft Joy al snel een antwoord op: “Salsa en Bachata zijn echte lekkere, vrije dansstijlen. Er zit veel improvisatie in: tijdens het vrij dansen luister je naar de muziek en voer je de passen uit die op dat moment in je opkomen. Het niveau pas je aan op het level van je danspartner. Dat maakt het ook leuk: ik dans met allemaal verschillende mensen. Sommigen beginnen net, anderen zijn technisch al heel sterk. Ik vind het allebei leuk: het is echt gezellig en gemoedelijk. Daarnaast vind ik de muziek gewoon heerlijke muziek, ik zet het thuis of in de auto altijd op.”

Afgelopen weekend deden Joy en zijn vriendin mee met het Nederlands Kampioenschap in Scheveningen. Dat bleek een schot in de roos te zijn: het team van Joy werd eerste, het team van zijn vriendin derde. “Mijn vriendin en ik denken er nu over na om volgend jaar mee te doen met het NK voor koppels. Dus dan gaan we niet met het team, maar met elkaar. Dat lijkt me heel tof.”

Voorlopig is Joy nog lang niet van plan om te stoppen met dansen: “Ik ben nu echt lekker bezig met het team en groei nog steeds. Wie weet wat de toekomst brengt, ik kan me in ieder geval geen leven voorstellen zonder dansen. Dus het is sowieso zeker dat ik dit blijf doen!”

Ben je benieuwd naar een optreden van Joy? Bekijk dan nu deze video:

Accepteer de marketingcookies om deze video te bekijken.
Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen