arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken
Business IT & Data

THE INNOVATION MOVEMENT

#Business&data #innovatie #academy
Innovation movement Business & Data
Wat is jouw toegevoegde waarde als professional in een wereld die steeds verder digitaliseert? Als je een zogeheten growth mindset hebt, zijn de mogelijkheden oneindig. Zelfs in tijden waarin alles verandert. Daniel is business unit manager bij TPS. Samen met Farisch van de School of Data Science zette hij the Innovation Movement op, een beweging die zich focust op de ontwikkeling van jong talent richting de banen van de toekomst. Zij kunnen zich specialiseren tot business- & data professionals. Ze vertellen ons er meer over.

Data science is een hot item. “Maar nog niet in alle sectoren wordt hier genoeg mee gedaan”, begint Daniel zijn verhaal. “Ik heb het altijd gek gevonden dat ik spaargeld op mijn rekening heb staan, maar er nog nooit een bank is geweest die mij aan de hand van data advies geeft over wat ik met dit spaargeld kan doen.” “Er zijn nog ontzettend veel kansen op dit gebied”, vult Farisch aan. “Dat heeft natuurlijk veel effect. Mensen die telefonisch werk doen, worden in de toekomst vervangen door robots. Straks heeft iedereen een personal assistent in de vorm van Google Duplex. Er komen zelfrijdende auto’s en taxi’s, die geen chauffeur nodig hebben. Wat gaat er gebeuren met die medewerkers, wat gaan zij doen? Dat is een vraag die we ons actief moeten stellen de komende tijd. Dat hebben wij ook gedaan en vanuit die gedachte zijn we gestart met het begeleiden van jong talent binnen deze snel veranderende wereld.”

Behind the scenes: Farisch & Daniel

Zelf heeft Farisch technische natuurkunde gestudeerd. “Ik wilde weten hoe dingen precies in elkaar zitten, op fundamenteel vlak. Wat doet de natuur op het diepste niveau?” Na zijn studie richt hij samen met drie anderen de start-up Blancoblauw op. “Hier ontwikkelden we apparatuur om te meten wat de fysieke reactie was van een persoon tijdens de customer journey. Zo keken we niet alleen naar hoe iemand het ervaren had, maar vooral naar de fysieke reactie. Aan de hand van de metingen deden we psychoanalyses. Op die manier verzamelden we data, die we verwerkten in interactieve dashboards.” De affiniteit met data heeft er dus altijd ingezeten. Zijn rol binnen de start-up begint geleidelijk meer op die van accountmanager te lijken. “Ik hield me bezig met het onderhouden van relaties, het voeren van salesgesprekken en het schrijven van offertes. Toen kwam ik erachter dat ik de inhoudelijke uitdaging miste. We hielden ons voornamelijk bezig met data acquisitie, analyse en visualisatie. Maar ik wilde met het bedrijf de volgende stap zetten, richting machine learning en artificial intelligence. Tijdens mijn studie gaf ik al les op scholen en had ik mijn eigen programma ontwikkeld op het gebied van robotica en programmeren. Voor mij was het een logische stap om dit groter neer te zetten. Toen heb ik de School of Data Science opgericht, om cursussen, workshops en consulten te geven.”

Samenwerkingspartner Daniel start zijn carrière met een traineeship bij TPS. “Ik begon met het verwerken van polissen bij een grote verzekeraar. Later ben ik doorgegroeid naar relatiebeheerder. Ik kwam erachter dat ik vooral het klantcontact erg leuk vond. Zo stroomde ik door naar een salesfunctie.” Als business unit manager houdt Daniel zich nu dagelijks bezig met kansen creëren voor TPS-professionals bij verschillende opdrachtgevers. Daarnaast heeft hij onlangs een MBA-studie afgerond. “Het geeft me energie om de verbinding te maken tussen de professional en een organisatie. Dat in combinatie met kijken wat er speelt in de branche en de rest van de wereld. Om hier vervolgens op in te spelen en professionals voor te bereiden op wat ze in de toekomst te wachten staat.”

Growth mindset van business- & data professionals

Samen bundelen zij nu hun krachten en geven zij the Innovation Movement vorm. Farisch vertelt: “Wij leiden niet zomaar business – en data analisten op, maar innovators. Mensen die van nature nieuwsgierig zijn en innovatie bewerkstelligen binnen een bedrijf.” Professionals die een growth mindset hebben dus. “Een growth mindset is de tegenhanger van een fixed mindset”, legt Daniel uit. “Mensen met een fixed mindset doen dingen ‘omdat ze dat altijd zo gedaan hebben’. Heb je een growth mindset, dan ga je op zoek naar hoe het beter kan en wat de mogelijkheden zijn. Dat vereist continue aanpassing, want de wereld verandert razendsnel door alle technologieën en mogelijkheden van data.” “The Innovation Movement bindt zich niet aan een technologie of trend, maar aan een mindset”, vult Farisch aan.   

The innovation movement stimuleert mensen om innovators te zijn en te denken met een growth mindset

Maar wat is the Innovation Movement precies? “Het is een beweging die we in gang zetten om jonge mensen hun kracht te laten vinden en op te leiden, zodat zij de toekomstbestendigheid van organisaties kunnen vergroten en kunnen innoveren”, legt Farisch uit. “Hierbij staat de growth mindset centraal. Er wordt niet vastgehouden aan één methode. Per bedrijf kijken we naar wat er nodig is om de visie waar te maken. Onderdeel van the Innovation Movement is onze academy. Hier worden talenten per opdracht gericht opgeleid, zodat ze met de juiste technieken direct aan de slag te kunnen. De academy focust zich nu op business- en data professionals. Het niveau is vergelijkbaar met een verdiepende masteropleiding.”

Opleiden doen ze niet op traditionele wijze. “Bij TPS zijn we altijd bezig met hoe we de leercurve van professionals zo stijl mogelijk kunnen laten verlopen en hoe we processen beter en efficiënter kunnen inrichten,” vertelt Daniel. “We weten dat je het snelst leert door de leerstof echt te ervaren, in plaats van het gewoon uit een boek te leren. Ons opleidingstraject is veel meer dan een programmeer-cursus. We zitten niet alleen op de uitvoering. Er is een tekort aan programmeurs, maar dat los je niet alleen op door een losse training aan te bieden. Je wil juist mensen die aansluiten op de visie van jouw bedrijf en willen innoveren. Met onze academy besteden we veel aandacht aan die denkwijze. Zo stimuleren we mensen om innovators te zijn. De ontwikkelingen volgen zichzelf zo snel op. Veel bedrijven hebben data, maar de kennis hierover en de mogelijkheid om innovatief ermee om te gaan ontbreken vaak. Wij leiden mensen op die hierin het verschil gaan maken.”

Community van innovators

De academy draait al op volle kracht. Daniel: “Onze professionals zijn naast de programmeertrainingen aan de slag geweest met verschillende cases op het gebied van data analyse, data science, machine learning en dashboarding. Ook waren er gastsprekers, die de groep meenamen in de wereld van data. Maar dat niet alleen, we hebben bijvoorbeeld ook een gastspreker gehad die het had over hoe je met behulp van de growth mindset kan omgaan met tegenslagen. Of iemand die meer over zijn IT-carrière vertelde. De opleiding werd afgesloten met een hackaton. De groep is heel hecht, het is echt een community van innovators geworden. Heel tof om te zien.”

Een nieuwe groep innovators staat dus te popelen om in het werkveld te beginnen. Wil jij zelf onderdeel uitmaken van the Innovation Movement of kijken wat een innovator van TPS voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met Daniel van de Beek via 06-20236981of Daniel.vandeBeek@tpsgroep.nl.

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen