arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken

Home Office tips #3: video communicatie

#Thuiswerken #Tips #videobellen
Videobellen thuiswerken
Tegenwoordig start je de dag met een goed ontbijt, een bak koffie en een video-call bij wijze van dagstart. De rest van de dag bel je wat af, al dan niet met een videoverbinding. Hoe zorg je ervoor dat je deze vorm van communicatie leuk houdt voor jezelf, en voor anderen? TPS geeft je een aantal tips.
 • Plan je calls tactisch
  Je loopt het risico om van de ene call in de andere terecht te komen als je niet oplet. Plan daarom de momenten dat je calls hebt goed in. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je alleen in de ochtend belt, zodat je in de middag tijd hebt om andere lopende zaken op te pakken. Of kies specifieke dagen uit met meer calls en dagen waarop je ze even niet doet. Zo bewaak je de rust voor jezelf.
 • Gebruik een koptelefoon
  Loopt je huisgenoot of gezinslid steeds door de woonkamer, of is hij/zij ook de hele tijd aan het bellen? Een goede koptelefoon kan uitkomst bieden. Zo kan je je afsluiten voor je omgeving en je goed concentreren op je gesprek. Vooral koptelefoons met noise cancelling zijn een aanrader. 
 • Maak afspraken met huisgenoten/gezinsleden
  Heb je toch last van de mensen waar je mee samenwoont? Maak dan afspraken wie wanneer waar gaat bellen. Ga bijvoorbeeld een dagdeel in een andere kamer zitten, zodat je je beter kunt concentreren en er niet de hele tijd iemand anders door je call heen praat.
 • Demp de microfoon als je niet praat
  Vooral een goede tip als je in een overleg zit met meerdere mensen: demp je microfoon als je niet aan het woord bent. Zo voorkom je dat jouw achtergrondgeluiden andere mensen storen. 
 • Dress up
  Natuurlijk, het is verleidelijk om in je joggingbroek achter je computerscherm te zitten, maar het doet echt iets met je eigen gevoel als je je gewoon net als normaal kleedt. Bovendien straal je dan meer energie uit naar je collega’s toe. Dus verruil je verwassen joggingbroek voor een kantooroutfit en ga ervoor!
 • Pak een informeel moment
  Je moet veel dingen afstemmen, overleggen en regelen met je collega’s. Maar vergeet ook een goede dosis fun niet, dit is minstens net zo belangrijk! Plan daarom ook informele calls in, waarbij het doel is om aan elkaar te vragen hoe het gaat. Zo boots je toch een beetje dat moment bij het koffieautomaat na, maar dan digitaal. Andere informele momenten kun je ook online beleven. Volg bijvoorbeeld met z’n allen een online bootcamp, of organiseer een digitale vrijdagmiddagborrel. Zo houd je het gezellig na een dag zwoegen. 
Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen