arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken

Home Office tips #1: plannen

#Thuiswerken #Tips #plannen
Thuiswerken TPS
Thuiswerken: we doen het nu (bijna) allemaal, maar het is zeker wel even wennen. Want ineens zit je met je partner of huisgenoten aan de keukentafel. Misschien heb je kinderen, die nu niet naar school kunnen en er niks van snappen dat hun vader of moeder achter de laptop zit. Speciaal voor onze harde thuiswerkers beginnen we een nieuwe rubriek: de home office tips. Deze week staat plannen centraal.

Want hoe doe je dat nu, goed plannen? Afleiding ligt op de loer en de muren komen op je af. Kom dus maar door met die tips!

 • Houd zoveel mogelijk een vast ritme aan
  Zet elke dag rond dezelfde tijd de wekker en volg het ritme dat je normaal ook volgt (douchen, aankleden, ontbijten etc.).
   
 • Maak elke dag een actielijst
  Schrijf op welke acties je hebt lopen en maak afspraken met jezelf: welke acties wil je vandaag afgerond hebben? Stel jezelf een doel. Breek de acties op in kleine stukken: moet je de hele actie vandaag voltooien? Of alleen een deel? Schrijf alles op.
   
 • Bedenk van tevoren wat je wanneer gaat doen
  Maak van tevoren een planning aan de hand van je actielijst. Verdeel je acties in blokken: welke pak je in de ochtend op, wat doe je in de middag? Zo weet je precies waar je aan toe bent.
   
 • Plan pauzemomenten in
  Om je aan je planning te kunnen houden, is het ook belangrijk om af en toe rust te nemen. Plan hiervoor vaste momenten in. Sla zeker je pauze niet over, want het is juist goed om er even uit te zijn, zodat je erna weer vol frisse energie kunt beginnen.
   
 • Begin
  Je bent opgestaan volgens je vaste ritme, hebt een actielijst gemaakt en alle werkzaamheden en pauzes ingepland. Tijd om te beginnen! Begin met iets kleins, zodat je de smaak te pakken krijgt. Zit je goed in je energie, dan kan je de grote projecten oppakken. Doe vooral wat werkt voor jou. Sommige mensen zijn om half acht ’s ochtends onwijs productief, terwijl andere mensen meters maken in de middag. Houd hier rekening mee voor jezelf.
   
 • Schakel notificaties uit
  Wil je je goed concentreren op een bepaalde taak? Zet dan je notificaties uit. Dus geen e-mails, whatsappjes of belletjes die binnen komen. Zo zorg je ervoor dat je de focus op je werk behoudt. Spreek met jezelf af hoe lang je de notificaties uitzet. Natuurlijk kun je ook je pauzes gebruiken om af en toe je telefoon te checken. 
   
 • Maak afspraken met je gezin/huisgenoten
  Heel gezellig al die mensen in huis, maar soms kunnen het stoorzenders zijn. Maak duidelijke afspraken met je huisgenoten en andere gezinsleden, bijvoorbeeld over wie er in welke ruimte gaat werken. Heb jij bijvoorbeeld in de ochtend veel calls en je huisgenoot niet, dan is het handig als jij op dat moment afgezonderd kan werken. Heb je kinderen? Maak dan met je partner duidelijke afspraken over wie er wanneer op de kinderen let. Werk bijvoorbeeld in shifts, zodat je elkaar af kunt wisselen.

Succes allemaal!

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen