Het is bijna zover: vrijwilligerswerk in Ghana
De VISA’s zijn aangevraagd, de vaccinaties zijn gehaald en alleen de tas moet nog gepakt worden: Liesbeth is er bijna klaar voor. “Ik heb heel veel zin om te gaan”, vertelt ze. “We hebben hier een jaar naartoe gewerkt en geld ingezameld, dat wordt verdeeld over verschillende projecten die we daar gaan uitvoeren. Voor een deel weten we al hoe het programma eruitziet. We gaan in ieder geval een lerarengebouw bouwen bij een school, we voeren daar opknapwerkzaamheden uit en maken een muurschildering. Daarnaast is er nog een kleinere school in de jungle, zonder voorzieningen. Daar gaan we sanitair en een keuken aanleggen.”
Geld inzamelen
De groep heeft dus een volle agenda. Om dit allemaal mogelijk te maken, hebben ze een jaar lang acties gehouden om geld in te zamelen. Zo konden mensen de groepsleden inhuren om te klussen. “Zelf heb ik de windveren van een huis schoongemaakt en samen met anderen hebben we een schuur verwijderd. Andere mensen hebben ramen gewassen, geholpen in de tuin of op de kinderen gepast.” De inzamelingsacties gaan nog veel verder dan ‘heitje voor karweitje’: zo zijn er onder andere een rommelmarkt, een marathon en meerdere feesten georganiseerd.
De markt was een groot succes: “Er kwamen mensen vanuit het hele land. Ze stonden te wachten bij de poort en toen we opengingen, kwamen ze naar binnen rennen. We verkochten daar van alles, van fietsen tot kinderspeelgoed. Door de verkoop op de markt en bijbehorende veiling hebben we 27.000 euro opgehaald, een recordbedrag.” Naast de markt werd ook de marathon vaak bezocht: binnen 24 uur konden mensen verschillende activiteiten uitvoeren. Zo waren er sportlessen, een muziekavond met band en waren er mensen die 24 uur lang niet aten. Allemaal voor het goede doel.
“Ik was verantwoordelijk voor het sportgedeelte van de marathon. Samen met het lokale sportcentrum organiseerde ik de spinning-les, de bootcamp en body shake-les. In de middag konden mensen meedoen met een wandeling. Het was echt leuk om te doen, ik ben er best een tijd mee bezig geweest. Van tevoren heb ik het programma samengesteld, ik heb locaties uitgekozen en de attributen verzorgd. Op de dag zelf zorgde ik ervoor dat alles soepel verliep. Die dag hebben we nog eens 4.000 euro opgehaald.”
Aftellen tot vertrek
Liesbeth heeft alles op alles gezet om zoveel mogelijk geld in te zamelen. “Natuurlijk kost het je veel tijd en energie, maar het is het allemaal waard, omdat je er uiteindelijk een ander enorm mee kan helpen. We hebben een groot bedrag opgehaald, dat hoger is dan we hadden verwacht.” Vandaar dat de groep extra projecten heeft toegevoegd aan de planning. “In de tijd dat we er zijn, doen we zoveel mogelijk. Elke dag zijn we opgedeeld in groepen, de ene groep trekt met de kinderen op en doen leuke dingen met ze, terwijl de andere groep in de jungle sanitaire voorzieningen voor de school bouwt.”
De voorbereidingen zijn dus optimaal, toch weet Liesbeth niet precies wat haar te wachten staat. “In Namibië waren we in een wijk waar ieder kind mee kon doen aan de kidsclub. Toen hadden we groepen van 500 kinderen. Dat terwijl we in India bij een weeshuis waren en er een veel kleinere groep weeskinderen meedeed. Dat weten we niet van tevoren. Bovendien is er in ontwikkelingslanden een andere mentaliteit: hier zijn we super georganiseerd en gestructureerd, daar kijken we wat we kunnen doen en wanneer. Lukt het niet vandaag, dan doen we het morgen. Het is toch een ander land waar je terecht komt.”
Donatie
Over een paar dagen overnacht Liesbeth al op een veldbed in een grote slaapzaal. Een paar maanden geleden deed ze mee aan TPS Charity en won ze een mooi geldbedrag. “Dat geld gebruiken we voor de sanitaire voorzieningen in de jungle”, legt ze trots uit. Daarnaast doneerde TPS potloden, krijtjes, schriften en ballen voor de kinderen. “Dat komt altijd goed van pas, ze kunnen alles daar goed gebruiken. We zorgen ervoor dat het goed terecht komt.”
Namens TPS wensen we Liesbeth heel veel succes met dit mooie avontuur. Gelukkig houdt ze ons op de hoogte en kun je in een volgende blog haar verhalen over Ghana horen!