arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

Esthers avontuur als vrijwilliger in Ghana: “Dit raad ik iedereen aan.”

#Vrijwilligerswerk #Ghana #ProjectsAbroad
Esther Kieftenbeld vrijwilligerswerk Projects Abroad
TPS’er Esther besloot vrijwilligerswerk te doen met kinderen in Ghana. Ze maakte een onvergetelijke reis met Projects Abroad en deelt haar avontuur.

Het is haar eerste keer alleen op reis. “Ik ging dit avontuur niet alleen aan om zelfstandiger te worden, maar ook om meer van de wereld te zien en wat terug te kunnen geven. Een ervaring in het buitenland leert je andere culturen beter begrijpen en geeft een breder perspectief op het dagelijkse leven. Dit raad ik iedereen aan.” 

GHANA

De verhalen van haar vader inspireerde Esther om naar Afrika te gaan. “Als kind kreeg stuurde ik tekeningen naar het sponsorkindje van mijn ouders in Afrika. Niet veel later kreeg ik dan ook een tekening terug.” Esther richt haar pijlen op het land Ghana, waar Engels de voertaal is en het niet al te warm is. Niet veel later vertrekt ze naar haar ideale reisbestemming: Ghana. “En daar was het toch echt behoorlijk heet.”

Als Esther aankomt op de luchthaven, wacht een medewerker van Projects Abroad haar persoonlijk op. Samen met andere vrijwilligers woont Esther in een gastgezin. Hier werd ze met open armen ontvangen en ontvangt ze dagelijks ontbijt, lunch en avondeten. Een goede manier om zichzelf volledig onder te dompelen in de lokale gewoontes en cultuur van Ghana. “Het eten in Ghana is niet erg gevarieerd: groenten en kip. En ja, ook als ontbijt. Daar moest ik best even aan wennen.”

Toch heeft Esther niets te klagen. Ze slaapt bij de voormalige first lady van Ghana in huis. “Een beetje het Witte Huis van Ghana”, grapt Esther. “Haar man (president van Ghana in 1969) kwam door een militaire coupe op een tragische manier om het leven.” Het is een gezellig huishouden, waar ze samenwoont met een jongen uit Engeland en een meisje uit Amerika. “Ook dat was een wereld van verschil en mede daardoor heel leuk. We hadden het bijvoorbeeld over hoe zorgverzekeringen in Amerika en Engeland zijn geregeld. Dat bespreek ik niet met vriendinnen.”

PROJECTS ABROAD x TPS

Esther werkt met kinderen in lokale gemeenschappen. Ze assisteert lokale medewerkers in het speciaal onderwijs bij hun dagelijkse taken. Zo leert ze de 3- en 4-jarige kinderen bijvoorbeeld cijfers en letters. Elke dag op het project is anders. “Ik werd iedere dag gehaald en gebracht door een taxi. Projects Abroad zorgt ervoor dat je je altijd veilig en comfortabel voelt. Alles wordt geregeld en je hoeft je geen zorgen te maken om bijvoorbeeld de financiering.”

 

Projects Abroad zorgt ervoor dat je je altijd veilig en comfortabel voelt

Esther staat positief in het leven en haalt veel energie uit het begeleiden en helpen van jonge kinderen. “In Ghana zijn ze veel gelukkiger, ze zijn content. Ze zijn blij met alles. In Nederland willen we alsmaar meer, we zijn materialistisch.” Het is een goede reality check voor Esther. Op de particuliere school waar ze werkt, moeten ouders 70 cent per dag aan schoolgeld betalen. “Er kwamen kinderen naar school zonder geld, waardoor ze geen eten kregen en naar huis moesten. De maaltijd op school is vaak de enige maaltijd die de kinderen op een dag krijgen. Daarentegen kan ik thuis altijd mijn keukenkastje opentrekken met talloze opties aan eten.”

LESSONS LEARNED

Het is duidelijk, Esther heeft een enthousiaste geest, hardwerkende handen en een zorgzaam hart. De reis heeft haar ook zeker veranderd. “Je gaat back to basics en focust je op de eenvoudige en belangrijkste dingen. Het overige laat je allemaal los. Zo heb ik er geen één keer aan gedacht om make-up op te doen.” Als Esther na bijna een maand weer terugkeert naar Nederland, blijft ze op haar voorgenomen koers door bewust te leven. “Ik probeer niet meer te veel te koken en geen voedsel te verspillen. Dat is een kwestie van je eten beter afwegen of invriezen. Ik probeer ook zuiniger te zijn met water.”

Eenmaal terug thuis, met haar vriend en kat, gaat Esther ook weer terug aan het werk. Na haar eerdere ervaringen bij TPS als trainee bij Binckbank en Stater, gaat zij nu verder als hypotheekacceptant bij Syntrus Achmea. “Mijn werk is gericht op ondernemers en het samenstellen van hun inkomen op basis van jaarcijfers.” Het traineeship banken & verzekeren bevalt haar goed. “Ik ben continu in ontwikkeling en werk aan uitdagende opdrachten.” Ze vindt de manier waarop mensen met elkaar omgaan erg belangrijk. “De werksfeer en -wijze bij Syntrus Achmea vind ik fijn. Ik ga met plezier twee dagen per week naar kantoor, een fijne afwisseling met het thuiswerken. Dit wil ik het liefst zo lang mogelijk blijven doen!”

Wil jij net als Esther vrijwilligerswerk doen en een traineeship volgen bij TPS? 

Start met een traineeship + vrijwilligerswerk
Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen