arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

Een bijzondere reis: als begeleider mee naar Bulgarije

#reizen #Vrijwilligerswerk #Ervaring
Roelant vakantie Bulgarije
Roelant is trainee bij TPS. Afgelopen zomer is hij als vrijwilliger naar Bulgarije afgereisd om daar een groep mensen met een lichte beperking te begeleiden tijdens hun vakantie. Lees hieronder zijn verhaal.

Deze maand ben ik twee weken op vakantie geweest, alleen was dit niet zomaar een vakantie. Ik ben namelijk als begeleider van een groep jongeren met een verstandelijke beperking op reis geweest. Reisorganisatie ‘Stichting Het Buitenhof’ organiseert verschillende reizen, elke keer naar een andere bestemming. Deze keer vormde Bulgarije de vakantiebestemming, we gingen naar een plek in de buurt van badplaats Sunny Beach. Voor mij was het de vijfde keer dat ik meeging om een reis te begeleiden en wat was het weer een schitterende ervaring!

Elf reizigers gingen met ons mee naar Bulgarije, elk met een verschillende achtergrond. De groep bestond uit een jongen met het syndroom van down, een aantal mensen met autisme en jongeren die gediagnostiseerd zijn met een lichte beperking. De beperkingen stonden de reizigers echter helemaal niet in de weg om een mooie vakantie te hebben: ze waren erg open en gingen beter met elkaar overweg dan menig andere groep.

Vooral de open, positieve en ongeremde houding van de reizigers die meegaan spreekt mij iedere keer weer aan en geeft mij de reden om als begeleider mee te gaan. De mensen zijn doodeerlijk en komen daardoor vaak onbedoeld grappig uit de hoek. Juist omdat ze thuis niet vaak uitgaan, gingen ze in Bulgarije extra uit hun dak. Ze waren degenen die het hardst aan het dansen waren en ze deden aan alles mee. Karaoke, verkleedpartijen en verschillende spelletjes: niks was te gek.

Tijdens de reis heb ik als coördinator verschillende activiteiten georganiseerd, zodat we in die weken een vol programma zouden hebben. Het hotel waar we verbleven lag dicht bij het strand, dus daar konden we vaak heen gaan. Op een van de dagen gingen we met op Jeep Safari: een spectaculaire gebeurtenis, waar de hele groep zichtbaar erg van genoot. Daarnaast hebben we een boottocht gemaakt en een waterpark met tientallen glijbanen bezocht. Ook in de avond waren we actief: zo zijn we verschillende keren uit geweest in de stad en konden de reizigers zich uitleven bij een kermis in de buurt van het hotel.

Mensen met een beperking zijn eigenlijk het minst beperkt

Het was een hele makkelijke en toegankelijke groep. Sommige reizigers hadden wat extra aandacht nodig: als begeleiders moesten we goed opletten dat ze niet weg zouden lopen of te veel zouden drinken. Naast dat we als begeleider de groep in de gaten moesten houden, konden we gelukkig ook zelf vakantie vieren. We hadden genoeg tijd om rond te hangen bij het zwembad of de hotelbar.

Van deze reizen heb ik geleerd dat mensen met een (lichte) beperking juist het minst beperkt zijn en kunnen genieten van de mooie dingen in het leven. Er zijn veel mensen die hier een voorbeeld aan kunnen nemen! Ik raad iedereen aan om zich aan te melden als vrijwilliger om een onvergetelijke reis te begeleiden. De collega's bij TPS vonden dit een mooi initiatief en hebben alle reizigers een zonnebril meegegeven voor in de Bulgaarse zon. Deze kwamen goed van pas, iedereen heeft genoten van de vakantie!

Roelant vrijwilligerswerk TPS
Meer weten over TPS?
Lees één van onze andere verhalen