arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leven

Een bijzondere hobby op grote hoogte

#Ballonvaart #Skyhigh #Hobby
Gerben ballonvaart
‘’Ik weet niet of ik het wel durf’’, zegt het blonde meisje angstig. Gerben knikt haar vriendelijk toe. ‘’Het komt echt wel goed, er kan niks gebeuren en het is niet eng. Je hebt een prachtig uitzicht daarboven’’, zegt hij geruststellend. Vervolgens rolt hij samen met de piloot de ballon helemaal uit over het weiland. Het gras is nog nat van de dauw. Samen bespreken ze de route die ze mogelijk afleggen en doen ze een laatste check of alles in orde is. De ballon wordt voor een deel gevuld met koude lucht en vervolgens steken ze het gas aan. Langzaam krijgt de ballon steeds meer vorm, tot hij op volledige sterkte is om op te stijgen. De groep zwaait vanuit de rieten mand. ‘’Tot zo!’’, roept Gerben ze na.

Al van kleins af aan is Gerben gefascineerd door luchtballonnen. Als jongen gaat hij vaak met zijn opa en oma kijken bij hen in de buurt. Dat doet hij steeds vaker, tot hij een keer gevraagd wordt om mee te helpen. ‘’Natuurlijk wil ik dat!’’ antwoordt de dan 15-jarige Gerben enthousiast. Op die manier rolt hij het vak in en gaat hij zich steeds vaker bezighouden met het organiseren van ballonvaarten. Als crewlid gaat hij zelf niet mee met de vaart, maar helpt hij bij het opstijgen en het opruimen na de landing.

Voor hem is dit een welkome afleiding van zijn studie en baan. Alleen op dit moment kan hij even ergens anders aan denken en zijn hoofd helemaal leegmaken. De afwisseling die de ballonvaarten met zich meenemen, vindt hij helemaal top. De vaart blijft altijd spannend: van tevoren weet hij niet waar een ballon precies landt, omdat er geen motor in zit die de piloot kan besturen. Ze zijn dus puur afhankelijk van waar de wind hen naartoe brengt. Elke keer als de piloot opstijgt, stapt Gerben de bus in om de ballon achterna te rijden. Dat is iedere keer weer een spannende achtervolgingsrace, waarvan het eindpunt niet vaststaat.

Hoogtevrees bestaat niet!

Zelf heeft Gerben zo’n zeventien keer een ballonvaart meegemaakt. Hij vindt het prachtig om de omgeving van bovenaf te kunnen bekijken. Dan ziet hij de wereld vanuit een ander perspectief , het is heel anders dan in een vliegtuig. In een luchtballon trekt de omgeving langzaam aan je voorbij en heb je de tijd om alles in je op te nemen. De herfst is zijn favoriete seizoen, dan zou hij het liefste elke dag hoog in de lucht doorbrengen. De oranje en bruine herfstbladeren zorgen ervoor dat het landschap verandert in een prachtig gekleurd lappendeken.

De vraag is nu of hij in de toekomst ook piloot wil worden, daar is Gerben nog niet over uit. Het is een stevig opleidingstraject dat je dan moet volgen, vergelijkbaar met dat van een KLM-piloot. Voorlopig is het in ieder geval een goede hobby, waar hij veel voldoening uithaalt. Andere mensen raadt hij aan om het gewoon een keer mee te maken: hoogtevrees bestaat niet!

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen