arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

DIGITALE DETOX

#Smartphones #socialmedia #detox
Digitale detox
De standaard iPhone-ringtone schalt door het kantoor. Haastig grijp je naar je broekzak, ben jij het? Al snel kom je erachter dat je buurman gebeld werd. Een blik op je telefoonscherm en er de notificaties stromen binnen. Appjes, mailtjes, likes op Instagram… Voor je het weet ben je wel een half uur verder en blader je ineens door de feed van de vriendin van de neef van je oma. Dat belangrijke verslag komt nooit af…

Herkenbaar? Dankzij de opkomst van de smartphone zijn we meer verslaafd dan ooit: je hersenen zien elke notificatie als een trigger, het openen ervan als een beloning. Maar hoe efficiënt is het eigenlijk, dat je altijd op je telefoon kijkt?  Daar kom je pas achter op het moment dat je je gedrag analyseert. Geloof me, de meeste mensen schrikken als ze zien hoeveel tijd ze doorbrengen terwijl ze naar hun telefoon staren. Het gemiddelde ligt namelijk op meer dan drie uur per dag. Wil je ervaren hoe het leven zonder smartphone ook al weer was? Doe dan een week de digitale detox volgens deze stappen: 

DAG 1

Spread the word
Wil je voorkomen dat je beste vriend of vriendin na één dag voor de deur staat omdat hij/zij bezorgd is vanwege jouw afwezigheid op Snapchat, speel hier dan van tevoren op in. Laat mensen die dicht bij je staan weten dat je een week lang een detox doet. Leg hierbij ook uit waarom, want dan kunnen de mensen om je heen je steunen en helpen bij deze challenge. Misschien doen ze zelf ook wel mee! 

Zorg voor bewustwording
Breng eerst je huidige smartphonegebruik in kaart. Heb je een iPhone, dan kun je gebruik maken van de standaard applicatie ‘schermtijd’. Deze vind je terug bij je instellingen. Hier staat hoe vaak je op je telefoon kijkt, hoeveel notificaties je hebt ontvangen en hoeveel minuten je in totaal met je telefoon in je hand spendeert. Heb je geen iPhone, dan kan je altijd een app instaleren, zoals Forest of Quality Time. Bekijk eens het rapport van afgelopen week. Wat vind je ervan? 

DAG 2

Zet alle notificaties uit
Natuurlijk moet je het jezelf niet al te moeilijk maken in het begin. Nu je vrienden, familie, kennissen en buren weten wat je plan is, ga je de eerste concrete stap zetten. Dat is het uitzetten van je notificaties op de eerste dag van je detox. Op die manier krijg je alleen prikkels van je telefoon op het moment dat het jou uitkomt. 

DAG 3 & 4

Plan vaste momenten in 
Op de derde dag ben je al iets strenger voor jezelf: je mag alleen op vaste momenten op je telefoon kijken. Plan deze telefoonchecks in op een moment dat jij prettig vindt, zoals een half uurtje in de ochtend, in de middag en nog een half uur ’s avonds. 

DAG 5, 6 & 7

Zet internet op je telefoon uit
Vanaf dag vijf ga je er echt voor. Terug naar de tijd dat je alleen nog maar kon bellen en sms’en met je telefoon: zet je WiFi en mobiele verbinding uit. Op die manier kun je geen apps meer checken en door tijdlijnen scrollen. Als mensen je willen bereiken, kunnen ze altijd sms’en of bellen. Dit houd je drie dagen vol. 

NA DE DETOX

Na je heldhaftige smartphone-loze week mag je best even trots op jezelf zijn, je hebt het gedaan! Neem je inzichten vooral mee in je dagelijkse leven. Misschien vind je het wel fijn om je notificaties uit te laten, of zijn de ingeplande momenten je zo goed bevallen dat je niet anders meer wil. Wat je ook doet, het kan nooit kwaad om af te toe stil te staan bij jouw telefoongebruik.  

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen