arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

De stappen naar je droombaan

#ontwikkeling #Carrière #Traineeship
Loopbaan van Fouad bij TPS
Met een gelukzalig gevoel loopt Fouad door Rotterdam Centraal. De onlangs vernieuwde stationshal strekt voor hem uit in een zee van zonlicht. Hij is er bijna. Vandaag begint hij in de functie die hij altijd voor ogen had. De weg hierheen ging niet zonder slag of stoot, maar nu hij het eindelijk heeft bereikt is het alles waard geweest. De torenhoge wolkenkrabbers blokkeren zijn zicht en hij kan niet anders dan alleen maar omhoogkijken. Wat is Rotterdam, zijn woonplaats, toch een wereldstad.

Mode was altijd een grote passie voor Fouad. De vervolgstap om de MBO-studie voor Manager Detailhandel te volgen, was voor hem dan ook een logische stap. In zijn studieperiode werkte hij bij modemerk Hugo Boss en De Rode Loper Schoenen. Twee plekken waar hij zijn liefde voor mode kan combineren met zijn andere passie: mensen verder helpen. Toch begint er na een tijd iets bij hem te knagen: hij is nog niet uitgeleerd en wil meer. Maar wat dan?

Na lang nadenken en het overwegen van verschillende opties, hakt Fouad de knoop door: het wordt Management, Economie & Recht (MER). Een brede studie, waarmee hij alle kanten op kan. Aan het einde van het vierde jaar zit Fouad tot over zijn oren in de scriptiestress, maar is hij wel alvast aan het rondkijken naar een toekomstige baan. Via LinkedIn stuit hij op het traineeship van TPS, een vacature die hij kritisch bekijkt. Juist omdat hij nog niet zo goed weet welke kant hij op wil, spreekt het traineeship hem erg aan. Fouad wil namelijk nog niet ergens vast in dienst gaan, maar meerdere organisaties van binnen zien voordat hij een keuze maakt. Hij besluit te solliciteren en wordt aangenomen.

Zijn traineeship begint met twee uitdagende weken Wft-training. Hier leert hij de basiskennis over de financiële dienstverlening en specifiek over hypotheken. Na deze twee weken kan hij doorstromen naar zijn eerste opdracht bij een grote bank in Amsterdam. Voor Fouad betekent dit dat hij elke dag van zijn woonplaats Rotterdam naar Amsterdam moet reizen, iets wat vooral in het begin best pittig is. In plaats van bij de pakken neer te zitten, ziet Fouad het positief: hij heeft een fijne auto en kan op deze manier iedere dag rustig opstarten.

Met hard werken en veel leren komt hij ongetwijfeld verder.

Op zijn afdeling werken nog twee andere TPS’ers die hij al kent van de Wft-klas. Voor veel mensen is het traineeship de eerste stap in hun carrière. Fouad merkt dat hij aan het werkende leven moet wennen: normaal gesproken was zijn agenda altijd flexibel, maar dat is nu anders. Veertig uur per week werken, vier keer in de week sporten en een sociaal leven onderhouden is best een uitdaging. Gelukkig krijgt hij hier ook begeleiding in en wordt hij steeds beter in plannen.

Els is in die tijd zijn persoonlijke projectmanager, die hem tijdens verschillende gesprekken helpt met zijn ontwikkeling. Fouad mag haar graag, vooral omdat ze heel eerlijk kan zijn. ‘’Nee, dat kan helaas niet’’, zegt ze als ze het in één van hun gesprekken hebben over een mogelijke vervolgstap. ‘’Maar laten we kijken naar wat wel mogelijk is.’’ Samen kijken ze naar wat de mogelijkheden zijn voor Fouad binnen de opdrachten die TPS aanbiedt. Op een gegeven moment hoort hij dat er een interne functie beschikbaar is, er wordt namelijk een nieuwe recruiter gezocht. ‘’Weet je zeker dat dit bij je past en dat dit is wat je wil?’’ vraagt Els zorgzaam. Fouad knikt, hij is klaar voor een nieuwe uitdaging.

Niet veel later maakt hij een zakelijke verhuizing van Amsterdam-Zuidoost naar Amsterdam-Noord. Als recruiter kijkt hij of er een match is tussen de kandidaat en het bedrijf. Fouad krijgt veel energie als hij met andere mensen spreekt over hun passie en levensdromen. Gaandeweg merkt hij dat hij bepaalde aspecten van het werk heeft onderschat, zoals werken met targets en het uitgebreid zoeken naar geschikte mensen. In overleg met het team besluit hij dat deze job niet optimaal bij hem past en hij op een andere opdracht gaat starten.

Een tijdelijk project bij een grote bank vormt zijn derde opdracht. Voor Fouad is een tijdelijke klus prima, omdat hij graag wil weten welke kant hij wél op wil. In deze periode gaat hij aan de slag binnen Compliance, een tak die zich bezighoudt met wet- en regelgeving binnen het bankwezen. De werkzaamheden hier komen deels overeen met datgene dat hij bij zijn vorige opdracht deed. Fouad probeert zich te onderscheiden door bij verschillende processen op zijn werk te kijken hoe hij ze kan verbeteren.

WIL JE NET ALS FOUAD TRAINEE BIJ TPS WORDEN?

De deadline voor het project wordt ruim gehaald, een gebeurtenis die een feestje waard is. Na het feest staat Fouad weer op een figuurlijke splitsing: welke kant wil hij nu op met zijn carrière? Vanuit TPS krijgt hij verschillende mogelijkheden: zo kan hij een andere rol vervullen bij dezelfde opdrachtgever. Hier kan hij met een voorsprong beginnen, omdat hij al ervaring heeft met hypotheekvraagstukken. Een andere optie is een stap verder: hij kan aan de slag als hypotheekacceptant bij een grote hypotheekverstrekker. Dit is een gebied waarover hij nog veel moet leren en waar hij nog niet alle competenties volledig voor heeft ontwikkeld. Fouad besluit om voor de uitdaging te gaan en stroopt zijn mouwen op om aan de slag te gaan.

Een uitgebreid opleidingstraject volgt: Fouad krijgt een week lang les in hypotheekacceptatie. Na deze week wordt hij meteen in het diepe gegooid en mag hij dossiers behandelen, die worden gecheckt door zijn supervisor. In de eerste periode is het hard werken om het tempo bij te benen, ook buiten werktijd om. Thuis zit Fouad uren te studeren om nieuwe kennis te vergaren. Dit is de enige manier voor hem om het goed te leren en zelfstandig aan de slag te kunnen gaan. Terwijl hij thuis zijn boeken doorbladert, denkt hij aan de uitdaging en vervolgt hij energiek zijn studie.

Fouad staat op het eerste deel van zijn carrièreladder, klaar om omhoog te klimmen. Met hard werken en veel leren komt hij ongetwijfeld verder. Hij is bij TPS gestart omdat hij op zoek was naar diversiteit en zijn eigen droomfunctie. Door eerlijk te zijn over zijn wensen en dromen komt hij elke keer weer een stuk verder.

Enthousiast geworden?
Lees één van onze andere verhalen