arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken
Business IT & Data

De eerste stappen in het traineeship Business analist

#Traineeship #ontwikkeling #Gastschrijver
Max Schaftenaar TPS
Als we Max (21 jaar) spreken, is hij net twee weken begonnen bij Florius, een grote geldverstrekker in Amersfoort. Na het behalen van zijn Wft-basis diploma is hij direct aan de slag gegaan als hypotheekacceptant. Dit is een eerste stap in zijn ontwikkeling tot business analist.

Na zijn studie bedrijfskunde was de grote vraag die Max zich stelde: “Wat nu?” Om te beginnen gaat hij er na zijn studie eerst twee maanden tussenuit, naar de Filipijnen en vervolgens Sri Lanka. “Het is een vreselijk cliché, maar de reis heeft me wel nieuwe inzichten gebracht. Ik was nog nooit buiten Europa geweest.”

Op de Filipijnen merkte Max dat het best een verwesterd land is: er zijn veel fastfoodketens te vinden en het doet wat Amerikaans aan. “We hebben hier hele toffe dingen gedaan, zoals snorkelen met schildpadden en een bezoekje aan het eiland van Expeditie Robinson.” Sri Lanka bleek voor Max een heel ander verhaal, want de bevolking had hier totaal andere normen en waarden. Ik heb volgens mij drieënhalve week een cultuurshock gehad en ben pas naderhand gaan beseffen hoe mooi en bijzonder de reis was.”

Al met al heeft Max er veel van geleerd. “Ik heb tijdens mijn studie wel stages gedaan, maar sta nu toch wat steviger in mijn schoenen en durf meer vragen te stellen. Daarnaast heb ik geleerd om me beter te verplaatsen in een ander. Dit is als business analist van groot belang als je in een bedrijf met veel verschillende meningen te maken krijgt.”

Wat nu als alles lukt?

Na deze bijzondere reis was het toch tijd voor een volgende stap. “Via mijn vriendin kwam ik vervolgens bij TPS terecht.” Na een aantal gesprekken en de toezegging dat Max direct kon beginnen, start hij vervolgens in september met de traineeship tot business analist. “Ik vond het echt een voordeel dat ik gelijk de zekerheid had van een opdracht en inkomen. Daarnaast waren de recruiters super enthousiast, net als alle andere TPS’ers die ik heb gesproken. Het is bij TPS gewoon goed geregeld en dat geeft veel vertrouwen.”

Op dit moment is Max bezig met zijn inwerktraject. “Hypotheken zijn volledig nieuw voor me en omdat ik een week opleiding gemist heb, is het nu extra hard werken. Waar mijn collega’s al met adviseurs bellen, wacht ik daar liever nog even mee. Eerst wil ik de benodigde kennis opdoen en weten waar ik het over heb. Het onbekende van de hypotheken zorgt er ook voor dat ik het juist wil leren.” Uiteindelijk is dat opdoen van de kennis ook van belang voor het grote doel van het traineeship van Max. “Het is de bedoeling dat ik business analist word in het hypothekendomein.”

Gelukkig wordt Max aan alle kanten goed ondersteund. “De opleiders zijn heel enthousiast, wat natuurlijk heel goed werkt. Eén van hen heeft in het verleden ook voor TPS gewerkt.” Vanuit TPS heeft hij binnenkort het eerste gesprek met zijn projectmanager om te beginnen met de persoonlijke ontwikkeling. Daarna is het zaak om Wft Hypothecair Krediet te halen. “Dat is nog wel een dingetje, maar dat moet wel goed komen.” Max zal de quote op de muur in het ontwikkelhuis in Rotterdam wel goed onthouden hebben: “Wat nu als alles lukt?”

Dit artikel is geschreven door TPS'er Louis Roghair.

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen