arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken

Concentrate @ Work

#Concentreren #Focus #Werken
Concentreren tips TPS
Veel kantoren zijn zo ingericht, dat je met veel mensen in dezelfde ruimte werkt. Hartstikke handig, want zo kun je makkelijk overleggen en snel schakelen. Maar wat als je je echt wil focussen op dat ene dossier, of die ene presentatie die deze week af moet? We geven je een aantal concentratietips.

Weet wat je moet doen
Het klinkt heel simpel, maar zorg ervoor dat je weet wat je moet doen voordat je ergens aan begint. Op die manier kun je een goede inschatting maken van de hoeveelheid werk en kun je je goed focussen op die taak die je moet volbrengen. Als je zomaar ergens aan begint, verlies je al snel je focus omdat de taak niet concreet genoeg is.

Haal de ruis weg
Een whatsappje van je zus, een mail vol aanbiedingen van de drogist en een telefoontje van je vriend. En dat allemaal binnen een halve minuut. Je telefoon blijft maar piepen en het is gedaan met jouw concentratie. Zet je telefoon op stil en doe hem in je tas, als is het maar voor een half uur. Dat betekent toch een half uur full-focus op je werk. Je kunt je telefoon ook op de ‘niet storen’-stand zetten, dan kun je zelf bepalen welke mensen je in geval van nood wel mogen bereiken. De rest wordt er uitgefilterd. Maak met jezelf afspraken wanneer je weer op je telefoon mag kijken.

Maak met jezelf afspraken wanneer je op je telefoon mag kijken

Gebruik een kladblok
Tijdens het werken bedenk je je ineens dat je die ene collega nog moet mailen, een vraag aan een ander moet stellen en nog iets moet uitzoeken voor een ander project. Misschien heb je de neiging om hier meteen een actie aan te koppelen, maar dit betekent wel dat je het werk dat je eigenlijk wilde gaan doen, voor je uit schuift. Leg een kladblok naast je neer en schrijf alles op wat er in je opkomt, zonder hier een directe actie aan te koppelen. Op deze manier is de urgente gedachte uit je systeem en kun je de actie later oppakken, als je hier tijd voor hebt. Op die manier voorkom je dat je de hele tijd kleine ad hoc zaken aan het doen bent.  

Luister muziek
Doe je oordopjes in en sluit je even af van de rest van het kantoor. Op Spotify en Youtube vind je verschillende afspeellijsten, vol met muziek die jouw concentratie bevorderen. Muziek brengt je vaak in de juiste gemoedstoestand om aan de slag te gaan. Je kunt het beste kiezen voor instrumentale muziek, zodat je hersenen zich niet gaan focussen op het herkennen van teksten.

Plan complexe taken
Weet je van tevoren dat je een lastige taak hebt waar je veel concentratie voor nodig hebt? Plan hier dan bewust tijd voor in je agenda. Zorg ervoor dat je niet te krap plant en gun jezelf echt de tijd die je nodig hebt. Dat geeft je al voldoende rust om het lastige werk niet voor je uit te schuiven, maar echt te doen.

Ga naar buiten
Merk je dat je je echt niet kunt concentreren? Loop dan buiten een kort rondje, waardoor je je gedachten even ergens anders op kunt richten. Vervolgens kun je met een leeg en fris hoofd weer je werk vervolgen.

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen