arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

Challenge accepted!

#Healthylifestyle #Gezond #Sporten
Challenge Robin
Goede voornemens: we raken er in januari niet over uitgepraat. En hoewel de meeste voornemens februari niet eens halen, beginnen we er toch ieder jaar weer vol goede moed mee. Maar zijn die voornemens dan echt zo moeilijk vol te houden? Om dit uit te zoeken ben ik alvast de uitdaging aan gegaan: voor mij geen voornemens in 2018, maar alvast beginnen in 2017! Mijn doel was simpel: zoveel mogelijk goede voornemens in één week proppen en ontdekken wat dit met mijn lichaam, gemoedstoestand en omgeving deed. Zeven dagen vol verantwoorde snacks, sporten en positieve gedachten, hoe moeilijk kan het zijn? Best moeilijk blijkt dus, vooral voor iemand met als grootste hobby’s Netflixen, wijn drinken en chocolade eten – het liefst tegelijk.

Het plan was om op zondag fanatiek mijn sportschoenen af te stoffen, gezonde havermoutkoekjes te bakken en de kettlebell die al jaren als deurstopper fungeert te gebruiken waar hij voor bedoeld is. Helaas mislukt dit plan nog voordat het goed en wel is begonnen: een wild feestje vol prosecco de nacht ervoor heeft gezorgd voor het ineenstorten van alle goede ideeën. ‘Eigenlijk is maandag een veel betere dag om met zo’n challenge te beginnen’, besluit ik, terwijl ik opgelucht de Thuisbezorgd-app open.

Maandag gaat de uitdaging dan echt van start. Gezond ontbijten en avondeten blijkt niet zo’n uitdaging te zijn aangezien ik dat normaal ook wel doe, dus ga ik fanatiek aan de slag met groene smoothies met gember en spinazie, zwarte bonen-quinoaburgers, salades en volkorenwraps. Na een paar dagen begin ik de gesmolten kaas en crème fraiche wel een beetje te missen, maar er zijn genoeg alternatieven te bedenken. Moeilijker heb ik het met een week lang gezond snacken: ik kom normaal gesproken mijn dagen door op chocolade en winegums, en omdat ik het geluk heb dat ik kan eten wat ik wil zonder aan te komen, doe ik normaal weinig moeite om me in te houden. Even schiet er door mijn hoofd dat niemand het zal weten als ik stiekem een halve reep chocolade naar binnen werk, maar ik voel me al schuldig bij het idee. Nog even volhouden op gezonde havermout-banaankoekjes dus.

Als je meer stil staat bij hoe en waarom je dingen doet, kun je ongezonde patronen makkelijker doorbreken.

Dinsdag pak ik na werk mijn tas om voor het eerst sinds 2013 naar de sportschool te gaan. Om het gelijk goed te doen ga ik ook nog eens op de fiets in plaats van met de auto. Tien minuten op een loopband verder dringt het tot me door dat mijn conditie echt gênant slecht is en besluit ik dat ik dit misschien toch vaker moet doen. Van al dat traplopen deze week ben ik steeds buiten adem en dat is ook al zo confronterend. Vol goede voornemens verlaat ik de sportschool een uur later, positief verrast door mijn plotselinge motivatie. Vrijdag ben ik lekker een dagje vrij en waag ik me aan een rondje hardlopen. Dit blijkt iets minder succesvol dan het bezoek aan de sportschool: ik vind het ongelooflijk saai, vermoeiend en koud en dus keer ik al snel verslagen terug. Maar die avond stop ik bij een diner met een groepje vriendinnen zowaar al na twee wijntjes met alcohol drinken en sla ik als niet-vaste roker mijn gezelligheidssigaretje zonder al teveel moeite over. Om middernacht duik ik met gemengde gevoelens mijn bed in: het blijft toch weekend en ik voel me erg saai en burgerlijk, maar aan de andere kant ook heel verstandig, volwassen en gezond. De volgende ochtend kijk ik er alweer een stuk positiever tegenaan: zo fris en fruitig is het ineens een stuk makkelijker om iets productiefs te doen, zoals sporten of het huis opruimen.

Dan is de belangrijkste vraag natuurlijk wat ik hiervan geleerd heb. Gezond eten deed ik al wel redelijk, maar sommige dingen vielen me echt op, bijvoorbeeld dat overal suiker in zit - en veel ook. Brood, vleeswaren, crackers en koekjes die als ‘gezonde keuze’ worden verkocht, drinkyoghurt, vruchtensap… Als je echt gezonder wil leven is het niet voldoende om alleen koek, chips en frisdrank uit je dieet te schrappen. Van sommige dingen verwacht je helemaal niet dat ze zo slecht zijn en daar valt veel winst te behalen. Het viel me ook op dat je op een dag ontzettend veel keuzes maakt waar je totaal niet bij stilstaat. Veel mensen zitten compleet vastgeroest in bepaalde patronen en het is heel moeilijk om deze opeens te verbreken. Ik merkte dit vooral aan kleine dingetjes, zoals automatisch de lift nemen of zonder er überhaupt bij stil te staan iets eten. Maar ook aan de reacties van andere mensen: er wordt zo vanuit gegaan dat je mee doet, dat je echt bewust moet kiezen om het anders aan te pakken.

Als je probeert meer stil te staan bij hoe en waarom je dingen doet, kun je ongezonde patronen ook makkelijker doorbreken: uiteindelijk gaat het om de balans. Deze week heb ik steeds gekozen voor de gezonde optie, maar ik zou er niet gelukkig van worden als ik dit constant moest volhouden. Af en toe wat snoepen, Netflixen in plaats van sporten of een avondje wijn drinken is niet zo’n probleem, als het maar niet altijd vanzelfsprekend is. Deze week heeft me een stuk bewuster gemaakt van mijn gedachtepatronen en gewoontes, en ik ben benieuwd in hoeverre dit de komende periode invloed zal hebben op mijn dagelijks leven!

Enthousiast over TPS?

Lees één van onze andere verhalen