arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Werken

Bijbaan, stage, vast contract: de loopbaan van Giovanni

#Student #ontwikkeling #Leren
Giovanni bijbaan stage TPS
Giovanni is vierdejaars student Bedrijfseconomie en heeft al een hele loopbaan bij TPS achter de rug. Anderhalf jaar geleden begon hij als talentsourcer in het recruitmentteam, om vervolgens stage te lopen bij de Finance-afdeling. Recent tekende hij zijn vaste contract.

Als Giovanni voor de eerste keer het TPS-kantoor aan de Rotterdamse Wilhelminakade binnenstapt, kijkt hij verbaasd om zich heen. “Ik had niet verwacht dat het zo’n mooi kantoorpand zou zijn”, begint hij zijn verhaal. “Er staat een pooltafel, er hangen dartborden en bokszakken aan de muur en je kunt er tafeltennissen. Ik voelde me er eigenlijk meteen thuis.” Giovanni bezoekt TPS tijdens een bedrijfsbezoek voor zijn studie. Collega’s Tamara en Bas organiseren deze dag om de tweedejaars studenten kennis te laten maken met het bedrijfsleven. “Met Bas had ik meteen wel een klik. We hebben op dezelfde school gezeten en hebben dezelfde interesses. Aan het einde van de dag besloot ik dat ik graag bij TPS wilde werken. Toen ben ik gewoon op Tamara afgestapt en heb ik gevraagd of er mogelijkheden waren.”

Relevante werkervaring opdoen

En die mogelijkheden zijn er zeker. De bijbaan voor talentsourcer is eigenlijk bedoeld voor derde- en vierdejaars, maar voor Giovanni maken Tamara en Bas graag een uitzondering. “Ik mocht een paar dagen later op gesprek komen. Binnen een week was alles rond en had ik een baan.” Een moment om te vieren, want een relevante bijbaan is nog best lastig te vinden. “De meeste bedrijven vragen zoveel jaar relevante ervaring. Maar dat kan gewoon niet altijd, je moet ergens beginnen. Het enige dat je nodig hebt, is een bedrijf dat je een kans geeft. Die heb ik bij TPS gekregen.”

Als talentsourcer doet Giovanni het voorwerk voor de recruiters. “We zoeken profielen die passen bij de traineeships die we aanbieden. Vervolgens sturen we deze mensen een bericht via LinkedIn.” Negen maanden lang heeft Giovanni er een leuke bijbaan aan naast zijn studie. Daarna wordt het tijd voor iets anders. “Ik wist al dat ik stage moest gaan lopen en wilde dat graag bij TPS doen. Tamara ging over de studentenbanen, dus heb ik haar gevraagd of er een stageplek beschikbaar was.” 

Stagelopen bij Finance

De optimale aansluiting op zijn studie vindt Giovanni op de Finance-afdeling. “Hier kon ik meelopen met collega Mischa. In het begin was het vooral meewerken, maar op een gegeven moment werd ik steeds zelfstandiger en kreeg ik meer verantwoordelijkheid.” Onder andere het boeken van facturen, het beheren van het wagenpark en het maken van een debiteuren- en crediteurenlijst behoren tot zijn takenpakket. “Ik vond het heel leuk dat het zo veelzijdig was, je bent niet telkens met één ding bezig.” 

In het begin is het wel aanpoten. “Alles is nieuw. Vanuit je studie weet je eigenlijk alleen maar dingen uit boeken, nu is het echt. Als je fouten maakt, heeft dat serieuze gevolgen. In de praktijk krijg je te maken met zaken die je nooit op school hebt gekregen. Je leert toch door fouten te maken. Als ik iets niet helemaal goed had gedaan, kreeg ik een uitleg over hoe het wél moest. Aan de hand van die feedback kon ik mijn werkzaamheden steeds meer eigen maken.”

Vanuit je studie weet je eigenlijk alleen maar dingen uit boeken, nu is het echt.

Het maken van een waterdichte planning is Giovanni’s grootste leerpunt. “Ik was slecht in plannen en nog steeds gaat het niet altijd van harte. Maar ik heb wel geleerd om alles vast te leggen. Juist door goed te plannen en afspraken en taken te structureren, houd je uiteindelijk meer tijd over.” In deze tijd kan hij weer andere dingen oppakken, zoals het helpen van of samenwerken met collega’s. “Als iemand me voorheen iets vroeg, zei ik eigenlijk altijd ‘nee’, omdat ik er de tijd niet voor had. Dat is nu wel anders.”

Combineren met een sociaal leven

Goed plannen is ook wel nodig, want naast zijn werk bij TPS heeft Giovanni nog een bijbaan bij stadion de Kuip in Rotterdam. “Hier ben ik sectorcoach. Dat houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor een kwart van het stadion, voornamelijk alle drankcounters.” Ooit begon hij hier als verkoper achter de bar, maar inmiddels is hij aardig doorgegroeid. “Soms was het wel pittig: ik liep 32 uur stage, had één dag in de week school en werkte dan in de avonden en weekenden nog bij de Kuip.”

Gelukkig voor hem blijft er genoeg tijd over om na zijn werk leuke dingen te doen. Ook met TPS-collega’s. “We hadden een teamuitje naar de Efteling en ik heb meegedaan met het zaalvoetbaltoernooi, de Spartan Race in Barcelona en de WipeOut. Dat zijn toffe ervaringen, die ik niet snel meer vergeet.” Uiteindelijk rondt hij zijn stage af met een 8 als eindcijfer. “Daar was ik heel blij mee, want het zegt veel over wat de organisatie vindt van mijn presteren. Als ik verhalen hoor van klasgenoten over dat ze eentonige en saaie werkzaamheden hadden en echt gezien werden als stagiairs in plaats van gelijkwaardige medewerkers, matcht dit totaal niet met hoe ik mijn stage heb ervaren.” 

Onlangs tekende hij een vast contract, om zowel de Finance-afdeling als Recruitment te blijven versterken. “Dat heb ik deze zomervakantie al gedaan. Afhankelijk van mijn rooster blijf ik één of twee dagen bij TPS werken. Daar kijk ik echt naar uit.” Wat de toekomst hem gaat brengen, weet Giovanni nog niet. “Hiervoor heb ik Rechten gestudeerd, maar daar ben ik mee gestopt. Soms kriebelt het wel om er meer mee te doen, dus wie weet wordt het iets in die richting. Of juist de combinatie Rechten en Finance. Eigenlijk wil ik het niet aan de hand van mijn studies bepalen, maar door werkervaring: wat vind ik nu echt leuk om te doen en wat niet? Zo maak ik mijn toekomstplan.”

Wil jij net als Giovanni een afstudeerstage scoren bij TPS? Kom dan naar de Student Recruitment Day op 18 oktober.

Geef je nu op voor de Student Recruitment Day!
Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen