arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

Beleggen voor beginners

#Beleggen #Tips #Gap&Fade
Albert beleggingsstudieclub TPS
Albert heeft tijdens zijn traineeship samen met twee collega's de beleggingsclub Gap & Fade opgericht, om zich samen met andere geïnteresseerden meer te kunnen verdiepen in de wereld van beleggen. Hij is nu in vaste dienst bij zijn voormalig opdrachtgever, maar blijft door Gap & Fade verbonden aan TPS. Vandaag leert hij je alles over de beginselen van het beleggen.

''Beleggen is één van mijn passies en mijn goede voornemen voor 2018 is dan ook om met de beleggingsstudieclub Gap & Fade door te gaan, om zo beginners de kneepjes van het vak te kunnen leren. Voor alle lezers die benieuwd zijn naar wat beleggen nu precies is en een voorproefje willen op de beleggingsstudieclub, heb ik een stappenplan geschreven. Zo helpen we jou op weg!

Laten we beginnen bij het begin. In het beleggen staat eigenlijk één vraag centraal: wanneer koop ik een aandeel en wanneer verkoop ik dit aandeel? Beleggen is overigens niet alleen het handelen in aandelen: beleggen is je vermogen wegzetten of investeren, zodat je een hoger rendement behaalt dan je zou doen als je het geld op je spaarrekening zou zetten. Maar hoe word je nu eigenlijk een succesvolle belegger? Dit noemen ze ook wel de ’one million dollar question’, een vraag waarop niemand echt een goed antwoord kan geven.

Je kunt wel kijken naar hoe je in ieder geval geen succesvol belegger wordt, om dit vervolgens te voorkomen. Vaak wordt er gesteld dat beleggen een vorm van gokken is. Als je gokt, probeer je geld te verdienen op basis van een kans. Zodra die kans onder de 50% ligt, ben je in feite aan het gokken. In theorie is geen het gokken meer als de kans boven de 50% ligt, want op de lange termijn weet je dat je geld zult verdienen. Toch gebeurt het vaak dat vooral beginnende beleggers met te weinig kennis instappen en daarmee eigenlijk de ‘gok’ nemen in de hoop om geld te verdienen. Dit komt met name doordat het huiswerk niet goed wordt gedaan.

'The one million dollar question’ is een vraag waar niemand een goed antwoord op kan geven

Binnen de beleggingsstudieclub behandelen we dus niet de ‘one million dollar question’, maar wel de vraag in hoeverre je je huiswerk goed hebt gemaakt. Daar zijn we best kritisch op, want de basis van goed beleggen begint immers bij een goed plan. Als je een goed beleggingsplan opstelt voor jezelf en je je goed voorbereidt, ben je al snel niet meer aan het gokken en ben je dichterbij je doel om een succesvolle belegger te worden. Voor alle beginnende beleggers onder ons hebben we een stappenplan opgesteld. Op die manier leer jij in 6 stappen de kneepjes van het vak. Voordat we aan het plan beginnen, is het belangrijk om een centraal punt in het beleggen te benoemen: met beleggen win je geen geld, maar verdien je geld.

Hoe je dat doet? Volg de volgende stappen:

  1. Houd het nieuws goed bij en maak aan de hand van nieuwsberichten een algemene keuze. Kijk met behulp van het nieuws naar welke branches op dit moment interessant zijn.
  2. Probeer voor jezelf te bepalen welk rendement je wilt halen.
  3. Ken het bedrijf of object waarin je investeert. Als je niet goed weet wat het bedrijf doet of wat je object precies is en wat de kerncijfers ervan zijn, dan ben je verkeerd aan het beleggen. Doe dus kennis op door je goed in te lezen.
  4. Kijk voordat je een investering doet al wanneer je wilt uitstappen. Dit is een cruciale stap die de meeste beleggers vergeten. Als je voordat je instapt niet weet wanneer je uitstapt (bij winst of verlies) zal je nooit een succesvolle belegger worden.
  5. Schakel je emoties zoveel mogelijk uit en laat je niet verleiden door dagelijkse uitslagen: je weet immers al wanneer je zou willen uitstappen.
  6. Beleg nooit geld dat je niet kan missen.

Als je de bovenstaande tips goed opvolgt, ben je een belegger, op welke manier dan ook en ben je verzekerd dat er op de lange termijn een leuk rendement voor jou aankomt. Vind je dit heel interessant en zou je meer willen weten over beleggen? Kom dan een beleggingsstudieclubavond bijwonen bij TPS! Stuur een mail om je aan te melden naar: beleggingsclub@tpsgroep.nl.''

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen