arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

Behind the building: EYE

#architectuur #Amsterdam #Ij
Eye Amsterdam
Er zijn veel speciale gebouwen in Nederland. Bijvoorbeeld gebouwen met een bijzondere architectuur of gebouwen waar een uniek verhaal achter zit. In de rubriek 'behind the building' vertellen we je hier meer over. Deze week alle ins- en outs over EYE.

Het is 'het huis van de film': EYE in Amsterdam. In dit filmmuseum is van alles te doen op het gebied van film. Zo zijn er voorstellingen, verschillende exposities en een shop waar je filmposters en andere gadgets kunt kopen. Als je niet voor de film komt, kun je in het restaurant lekker eten. Met goed weer kun je prima vertoeven op het grote terras aan het water. Niet alleen de activiteiten van EYE zijn bijzonder te noemen, ook het gebouw van het museum is uniek.  Op 4 april 2012 werd het gebouw heropend en konden de bezoekers het nieuwe pand bewonderen. Vooral de vorm is opvallend: je ziet in eerste instantie niet meteen of het nu een vliegtuig, vogel of schelp moet voorstellen. 

EYE is ontworpen door het Weense architectenbureau Delugan Meissl. Voorheen vond je het filmmuseum in de buurt van het Vondelpark, maar in 2012 was het tijd voor een ander onderkomen. Het EYE was de eerste culturele instelling die de 'sprong over het IJ' durfde te wagen. Aan de andere kant van het water was er voldoende ruimte voor het nieuwe imposante gebouw. Ruim duizend ton gebogen staal was er nodig voor de bouw. De lichtinval en weerkaatsing van het water op de witte tegels geven EYE iedere seconde een andere look. Opvallend is dat delen van het gebouw uitsteken en lijken te zweven. 

Het duurde even voordat het architectenbureau goedkeuring kreeg om het gebouw aan het IJ te bouwen, want de Amsterdamse havenmeesters waren bang dat het grote EYE-gebouw het zicht van de schippers zou ontnemen. Gelukkig is het uiteindelijk wel gelukt en is Amsterdam een eye catcher rijker!

Wil je een keer langskomen bij TPS in Amsterdam?
Lees één van onze andere verhalen