arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

Behind the building: De Rotterdam

#Rotterdam #architectuur #skyline
De Rotterdam
Er zijn veel speciale gebouwen in Nederland. Bijvoorbeeld gebouwen met een bijzondere architectuur of gebouwen waar een uniek verhaal achter zit. In de rubriek 'behind the building' vertellen we je hier meer over. Deze week alle ins- en outs over De Rotterdam.

De Rotterdam is de buur van TPS: dit complex vind je op de Wilheminapier. In 1998 werd De Rotterdam ontworpen door Rem Koolhaas, een beroemde architect die zich vooral laat inspireren door de sfeer en de gebouwen uit New York. Koolhaas is fan van het Manhattanisme: stedenbouw bedacht door de menselijke fantasie en zo ver mogelijk verwijderd van de natuur. Hier is het ontwerp van De Rotterdam dan ook op gebaseerd. Koolhaas heeft veel verschillende ontwerpen voor De Rotterdam gemaakt, in elk ontwerp waren de torens op een andere manier met elkaar verbonden.

Er ging aardig wat tijd overeen voordat men daadwerkelijk kon beginnen met de bouw, pas 15 jaar nadat Rem Koolhaas begon aan het ontwerp werd het gebouw daadwerkelijk in gebruik genomen. De Rotterdam wordt ook wel ‘de verticale stad’ genoemd, aangezien er zoveel verschillende faciliteiten in gevestigd zijn. Zo zijn er kantoren, winkels, verschillende appartementen en is er een hotel, bioscoop en een fitnesszaal. Het is een van de hoogste en grootste gebouwen van Nederland met 44 verdiepingen en een totaaloppervlakte van circa 160 000 m2. Het stuk grond waar De Rotterdam op gebouwd is, heeft de oppervlakte van een voetbalveld!

Het gebouw bestaat uit drie verschillende torens, die onderling met elkaar verbonden zijn. Koolhaas heeft het ontwerp zo gemaakt dat de torens vanuit ieder perspectief er anders uitzien. Zo verschilt het uitzicht op de torens per plek waar je staat: op de Erasmusbrug lijkt De Rotterdam heel anders dan vanaf de Wilhelminakade. Een bijzonder gebouw dus. Een leuke wetenschap is dat de bovenste verdieping uit één penthouse van 750 vierkante meter bestaat. Dit penthouse is zowel het grootste als het duurste appartement in heel Rotterdam: het heeft een waarde van maar liefst vijf miljoen euro. Toch zijn de bewoners van dit penthouse niet de hoofdbewoners van De Rotterdam: dat is namelijk de gemeente Rotterdam zelf, die de kantoren hier gevestigd heeft .

Wil je de Rotterdam zelf een keer bezoeken? Dat kan! Reserveer een tafeltje met uitzicht over de Maas in één van de restaurants of boek een rondleiding.

Wil je een keer langskomen in ons Rotterdamse Ontwikkelhuis?
Lees één van onze andere verhalen