arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leven

Barista at home

#koffie #barista #Geluksmoment
Charif zet thuis koffie
Charif is onze enige echte huisbarista, die elke keer door weer en wind met zijn koffiekar klaar staat om onze professionals, opdrachtgevers en gelukkige voorbijgangers te voorzien van een lekker bakje koffie. Een tijd geleden sneuvelde één van zijn auto’s (de blauwe Renault 4) en moest hij op zoek naar een nieuwe auto om de koffie uit te schenken. Dat werd een stoere Landrover Defender, waar hij zijn luxe espressoapparaat in liet bouwen. Zo kon hij weer iedere dag op pad om iedereen te laten genieten van de beste koffie, waar steeds meer mensen fan van werden. ‘’Deze koffie is zoveel lekkerder dan uit de automaat!’’ was een veelgehoorde uitspraak. Duidelijk was dat veel mensen deze koffie toch wel beter vonden dan de automatenkoffie op het werk of de Senseo van thuis. Eigenlijk wilde iedereen het liefste elke dag de koffie van Charif drinken. Dat bracht ons op een idee: laten we Charif vragen hoe je thuis nu ook zo’n lekker kopje koffie kan zetten! En zo geschiedde.

‘’Eigenlijk kun je thuis ook heel makkelijk een lekker kopje koffiezetten, als je er maar moeite voor doet,’’ begint Charif zijn verhaal. ‘’Filterkoffie is nog altijd de beste koffie, hoewel we hier de laatste jaren steeds vaker vanaf stappen, puur vanwege het gemak om even snel een Senseo’tje te maken. Dat is zonde, want je levert gewoon in op kwaliteit. Als je echt lekkere koffie wil, is het dus tijd om over te stappen op filterkoffie; hier zijn verschillende methodes voor. Allereerst kan je natuurlijk een ouderwets koffiezetapparaat kopen, zoals je opa en oma die vroeger ook thuis hadden. Deze apparaten zijn alleen geschikt voor een hele kan koffie en bovendien is het lastiger om de koffie te doseren. Er zijn andere methodes waarbij dit beter kan, zoals het gebruik van een cafetière of een Clever Dripper.’’

Hij vervolgt enthousiast: ‘’Als je zelf filterkoffie gaat zetten, kun je het beste gebruik maken van verse koffiebonen en deze zelf malen. Koop geen koffie uit de supermarkt, maar ga eens langs een echte koffiehandelaar om echt goede koffie te kopen. Kijk dan vooral naar specialty koffie en let op de juiste branding: je kunt het beste voor een filterbranding gaan. Deze bonen zijn lichter gebrand, waardoor je er beter de smaak uit kunt halen. Espresso branding wordt al gauw bitter wanneer je dit zelf gaat malen. Ik gebruik vaak koffie van Bocca: ze kunnen goed branden en de kwaliteit is goed. Er zijn ook veel andere goede merken en koffiezaken. Let bij het kopen van koffie vooral op de branddatum: hoe verser, hoe beter. Des te verser de koffiezaak de bonen verkoopt, des te respectvoller gaan zij om met koffie. Dat maakt de koffie beter en dan weet je dat het geen massaproduct is, maar dat het gaat om kwaliteit. Je kunt koffie een week na branddatum gebruiken, de koffie bereikt zijn beste kwaliteit 1 tot 6 weken na branddatum. Daarna kan je de koffie ook nog steeds gebruiken, maar dan heeft hij wel zijn piekmoment gehad.

De beste koffie is een recept dat je kunt herhalen

Ben je op zoek naar goede koffie, maar weet je niet waar je moet zoeken? Dan kun je gebruik maken van de iOS app ‘Cuppings’: deze app laat je zien welke goede koffiezaken er bij jou in de buurt zijn.’’ Hij laat zijn telefoonscherm zien: in de app poppen de koffiezaken in Amsterdam al op. ‘’Heel handig! Bij de betere koffiezaken kunnen ze je overigens goed adviseren over de receptuur die bij jouw koffie hoort: hoeveel gram koffie je per milliliterwater gebruikt, hoe lang het moet trekken, welke maalfijnheid je het beste kunt gebruiken en op hoeveel graden je de koffie moet zetten.’’ Charif is zichtbaar in zijn element als hij over koffie praat, wat erg mooi is om te zien.

‘’Naast goede koffie heb je ook een maler nodig: je kunt kiezen tussen een elektrische maler of een handmaler. Als je een laag budget hebt, kun je het beste voor die laatste gaan. Je stopt de koffiebonen in de maler en gaat met de hand malen, hierbij kun je zelf bepalen hoe fijn je de bonen wil malen. Zorg er ook voor dat je een goed weegschaaltje hebt: dan kan je de koffie goed afwegen en kun je de verhoudingen bepalen. De beste koffie is een recept dat je kunt herhalen, zodat je later weer deze lekkere koffie kunt zetten en weet wat de juiste verhoudingen zijn. Schrijf dit echt op als een recept en test uit welke verhouding je lekker vindt.”

Thuis koffie zetten

“Je hebt nu je koffie gemalen en kent de juiste verhouding van je receptuur: het is tijd om koffie te zetten! Hiervoor kun je de eerdergenoemde cafetière of Clever Dripper gebruiken. Een cafetière is een glazen koffiepot met een metalen filter. In een Clever Dripper gaat een ouderwets koffiefilter. Je zet deze op je mok en laat de koffie trekken. Zelf gebruik ik ook vaak een V60: bij dit hulpmiddel loopt de koffie meteen door,’’ vertelt hij, terwijl hij telkens afbeeldingen laat zien van de genoemde methode.

Uiteindelijk rondt hij zijn verhaal af: ‘’Je moet dus even weten hoe alles precies werkt en wat jouw voorkeur heeft wat het koffierecept betreft. Maar als je daar eenmaal uit bent, is het heel eenvoudig om zelf lekkere koffie te zetten!’’

Koffiefacts

  • Koffie komt oorspronkelijk uit Ethiopië en is vanuit hier verspreid over de wereld. Vroeger groeide de koffieplant alleen daar, maar op een gegeven moment werd de plant ontdekt en ging men ook op andere plekken koffie verbouwen. Zo ontstond de koffiehandel.
  • De koffieboon is officieel een zaad, waarmee je ook weer nieuwe koffiestruiken kan planten. De koffieboon zit weer in een koffiebes, dit is een steenvrucht. Koffiebonen zijn dus eigenlijk de zaadjes van de koffiebes.
  • Koffie is ontdekt door een schapenhoeder, toen zijn schapen steeds actiever werden nadat zij van een bepaald gewas hadden gegeten. Later bleken dit koffiestruiken te zijn.
Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen