arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

#7 It giet oan!

#ontwikkeling #Blog #Jelle
Jelle Bultsma TPS
Ooit, in een ver verleden, werd in Nederland de Elfstedentocht gereden: elf steden in het Friese land werden aangedaan. Op de schaats. Vaak een barre tocht, waar een groot deel van de ambitieuze deelnemers niet de finish bereikte. Omdat ze er te makkelijk over dachten, onvoldoende tijd voor de voorbereiding hadden genomen, niet getraind waren en onvoldoende “schaatskilometers” in de benen hadden.

In mijn carriere heb ik ook situaties gekend waar mijn ambitie het won van de realiteit: niet altijd was ik dan in staat om beiden aan elkaar aan te passen. Omdat ik onvoldoende voorbereid was, of geen tijd had genomen om mijzelf in iets te “trainen”.  De consequentie daarvan was dan een wijze les.

De ijsmeesters van de Elfstedentocht waren altijd voorbereid. En gaven het ijs de tijd om aan te groeien, zonder gehoor te geven aan de druk van veel belanghebbenden om de tocht snel te laten starten. De kwaliteit van het ijs stond altijd bovenaan. Pas dan zeiden ze: It giet oan!

De moraal van dit decemberverhaal? Geef je carriere de tijd om te groeien, stap niet te snel van ijsschots naar ijsschots, met het risico te verzuipen. En ontwikkel je elke dag, door jezelf voor te bereiden op meetings, je te verdiepen in jezelf en je omgeving, te oefenen, en door jezelf de “waarom”-vraag regelmatig te stellen. Ga voor je eigen kwaliteit. Dan kun je, net als de ijsmeester, zeggen: It giet oan!

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen