arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leven

#3 Fashion by Tessy: what to wear at work?

#Fashion #Tips #Werken
Fashion by Tessy TPS
Onze eigen fashionista Tessy heeft je al alles bijgebracht over basic fashiontips en de juiste schoenen. Vandaag neemt ze je mee in een interessant vraagstuk: wat kan je nu wel en niet aan naar je werk? En wat doe je aan als je een belangrijk sollicitatiegesprek hebt? Je leest het in haar nieuwe blog.

‘Laatst stond ik in een lift van een kantoorpand. De vrouw naast mij in de lift was gekleed in een korte broek en slippers. In deze kleding ging ze naar haar werk, dat vond ik eigenlijk niet kunnen. Deze gebeurtenis gaf mij wel inspiratie voor deze nieuwe blog over kleding op de werkvloer. Wat draag je wel, wat juist niet? Op kantoor kleed je je toch iets anders dan op een gemiddelde zaterdagavond. 

Laten we beginnen met de mannen: op een normale werkdag kun je als man best gympen dragen. Let er wel op dat het niet de afgetrapte exemplaren zijn die je ook draagt als je uitgaat. Je ziet wel eens mannen op een kantoor in een kapotte spijkerbroek met gaten. Dat vind ik not done, die doe je maar aan in het weekend. Een nette spijkerbroek kan wel gewoon, zonder rafels en scheuren. Zelf ben ik fan van de pullover: deze zijn makkelijk te dragen en passen overal bij. Ook een overhemd zonder een al te druk motief is prima. Hierbij kun je de stropdas weglaten, die heeft zijn beste tijd gehad. 

Voor een vrouw geldt hetzelfde wat betreft de spijkerbroek vol gaten: laat die maar thuis als je naar je werk gaat. Natuurlijk kunnen vrouwen veel variëren met hun kleding. Of je nu een trui of een vest draagt, of een mooi T-shirt met een colbertje erover. Een leuk jurkje is altijd een optie. Let er wel op dat deze lang genoeg is, want je wil niet in een te korte jurk lopen op je werk. En kies een exemplaar zonder spaghettibandjes, die zijn net wat netter. Wat een panty betreft: ik ga liever voor zwart dan voor een huidkleurige panty. Blote benen in de winter zien er zo gek uit en je ziet huidkleurige panty's meestal gewoon zitten. Wat ik ook vaak zie, zijn mensen met een doorschijnend shirt of jurkje aan, waardoor je hun bh ziet. Hier zou ik wel op letten, het is namelijk niet zo netjes als je collega’s de hele dag naar jouw bh moeten kijken. Verder vind ik slippers in de zomer zijn een no go, want dan is het net alsof je op het strand ligt. Een gekleed sandaaltje kan daarentegen prima, je hebt echt leuke exemplaren mét of zonder hak in de winkels nu.

Het belangrijkste is dat jij je goed voelt in de kleding die je draagt en dat je jezelf blijft

Tijdens een sollicitatiegesprek zou ik gewoon een jurkje aantrekken, met een zwarte doorschijnende panty. Zelf zou ik kiezen om er enkellaarsjes onder te dragen, met een hak. Geen naaldhakken of andere te hoge hakken, dat wordt snel ordinair. Een broekpak kan ook heel mooi zijn bij vrouwen. Voor de mannen: ga voor een pak op maat, met een nette broek en colbert. Zorg ervoor dat je pak niet te groot of te strak is, dan lijkt het alsof je hem van je vader hebt geleend, haha! Piercings zou ik voor het gesprek uitdoen, want je weet niet hoe je potentiele werkgever hierover denkt. Dan zou ik het zekere voor het onzekere nemen. Hetzelfde geldt voor tatoeages: zorg ervoor dat je deze bedekt. Een ander aandachtspunt is je jas: meestal gaan mensen netjes gekleed naar het gesprek, maar vergeten ze een bijpassende jas aan te trekken. Het gevolg is een sollicitant met nette kleding en bijvoorbeeld een oud bomberjack, dat is zo zonde van je outfit!

Denk als je gaat solliciteren niet alleen na over je outfit, maar ook over je uiterlijke verzorging. Voor de mannen: besteed aandacht aan je kapsel en doe een beetje wax of gel in. Niet te veel uiteraard. Wat vrouwen betreft: kies er zelf voor of je je haar los of vast draagt, als het er maar verzorgd uit ziet. Let ook op je handen! Knip je nagels op de juiste lengte. Nagellak is natuurlijk altijd mooi, maar is geen must. Kies voor basic kleuren in je make-up. Ga deze dag niet voor knalrode lippenstift, maar doe bijvoorbeeld een nude-kleurtje op. Het is het belangrijkste dat je make-up en kleding draagt die bij jezelf past, zodat je je fijn voelt tijdens het gesprek en je gewoon jezelf kan zijn. 

Heb je je eerste werkdag bij je nieuwe baan of opdracht? Ga dan gewoon netjes, maar overdrijf niet. Een net overhemd of een nette jurk is goed genoeg, je hoeft echt niet in driedelig pak te verschijnen. Bovendien kun je in de eerste dagen een beetje aftasten wat de ‘kledingvoorschriften’ zijn, door te kijken wat collega’s aan hebben. Heeft iedereen een pantalon aan? Of zie je alleen maar spijkerbroeken om je heen? En dragen mensen sneakers of juist leren schoenen? Aan de hand hiervan kan je je eigen kleding een beetje afstemmen.

Het belangrijkste is uiteindelijk dat jij je goed voelt in de kleding die je draagt en dat je jezelf blijft, dat doet ook een hoop met je uitstraling.'

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen