arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leven

3 bespaartips voor december

#Feestdagen #Besparen #Geld
december bespaartips
De dure decembermaand is aangebroken. Je moeder wil graag een Rituals-pakket voor kerst, je neefje vraagt een complete brandweerkazerne en je moet ook nog een surprise met inhoud produceren. Een beste aanslag op je portemonnee. Dit kun je niet gebruiken, want om je goede voornemens in januari waar te maken moet je nog geld over hebben voor een abonnement bij de sportschool om de hoek. TPS to the rescue, we geven je drie december bespaartips.

1. Maak je eigen cadeaus
Natuurlijk is het lekker makkelijk om de parfumerie in te lopen en binnen vijf minuten weer buiten te staan met een cadeau, maar dit is vaak wel een dure optie. Je kunt ook je cadeaus zelf maken: denk bijvoorbeeld aan een tof fotoboek dat je zelf samenstelt, een mooie pot vol zelfgemaakte koekjes of een gebreide sjaal. Als je echt handig bent, kun je ook zelf een meubel of woonaccessoire in elkaar timmeren of een mooi bloemstuk maken. Vaak worden zelfgemaakte cadeaus nog meer gewaardeerd dan producten uit de winkel, omdat deze veel persoonlijker zijn. 

2. Houd het minimalistisch
De feestdagen gaat vooral om het samen zijn en in principe heb je daar geen achtgangendiner of kilo’s snoep bij nodig. Houd het klein en gezellig! Je kunt ook de activiteit veranderen. Ga bijvoorbeeld een lange wandeling in het bos maken met je vrienden, in plaats van groots uit te pakken met een uitgebreid etentje. Een andere optie is om de last te verdelen: zorg ervoor dat iedereen één gerecht kookt en dat meeneemt. Dat scheelt jou veel tijd én geld!

3. Maak een planning
Het klinkt misschien wat suf, maar een kostenplanning kan je helpen om te besparen. Inzicht in je uitgaven zorgen ervoor dat je minder geld uitgeeft. Ga voor de feestdagen eens na wat je allemaal wil kopen: voor wie wil je een cadeau aanschaffen, voor welke gelegenheid heb je een nieuwe outfit nodig en hoeveel kerstdecoratie moet je nog in huis halen? Zet het allemaal bij elkaar, zo weet je in ieder geval wat je moet kopen. Vervolgens geef je jezelf een budget: per cadeau bijvoorbeeld maximaal €20, een outfit van €60 en voor de kerstboom is dan €30 over. Op die manier betaal je nooit teveel. 

Enthousiast over TPS?
Lees één van onze andere verhalen