Leven
10 onmisbare budgettips
We beginnen het jaar met een torenhoge inflatie en een dure decembermaand achter de rug. Was dit ook een flinke aanslag op jouw portemonnee? TPS geeft je tien praktische tips om geld te besparen in 2023. Zo houd je aan het einde van deze maand toch nog wat over:
- Vergelijk
Je kunt altijd ergens geld op besparen. Vergelijk daarom altijd goed je mogelijkheden, zo bespaar je geld. Ga er maar even goed voor zitten, want je kunt op bijna elk type verzekering besparen: auto, zorg, hypotheek, inboedel, opstal, reis en ga zo maar door. Besparen op je vasten lasten? Vergelijk dan eens de prijzen van meerdere energieleveranciers of (internet)aanbieders.
- Bukken in de supermarkt
Ja, dat lees je goed. Onder in de schappen liggen namelijk de goedkopere merken. Aan het einde van de dag zijn je versproducten goedkoper. Dat is ook het perfecte moment om een bezoekje aan de markt te wagen. Groente en fruit zijn vaak goedkoper op de markt dan in de supermarkt. De lang houdbare producten of verzorgingsproducten kun je natuurlijk het beste inslaan wanneer ze in de aanbieding zijn. 1+1 gratis, 40% korting, 2e product voor €1 euro … Houd jij ook alle weekaanbiedingen bij?
- Maak een weekmenu
Een goede voorbereiding is het halve werk. Neem de tijd om de maaltijden voor de komende tijd te plannen. Controleer eerst wat je nog hebt in je koelkast en keukenkastjes. Dat is weer mooi meegenomen. Maak daarna een boodschappenlijstje van alle benodigde ingrediënten voor jouw weekmenu. Zo kom je minder in de verleiding om dingen te kopen die je niet echt nodig hebt.
- Dat kan de vriezer in!
Wist je dat we per persoon gemiddeld 34 kilo aan eten weggooien in een jaar? Dat kan ook anders. Je kunt veel geld besparen door slim gebruik te maken van je vriezer. Gooi je restjes eten niet weg, maar vries het in. Bereid tijdens het koken meteen een extra portie om in te vriezen. Zo heb je altijd iets lekkers én goedkoops in huis voor de drukkere dagen. Dat scheelt weer een dure afhaalmaaltijd.
- Neem mee die tussendoortjes
Alle kleine beetjes helpen. Hoe vaak koop jij een snack in de kantine? Door zelf tussendoortjes in je tas te stoppen, bespaar je in een week tijd al snel meer dan vijf euro. Dat geldt trouwens ook voor jouw dagelijkse take-away cappuccino. Investeer daarom in een goede meeneembeker en zet jouw eigen take-away-koffie.
- Goedkope en gratis uitjes
Zin om erop uit te gaan? Een gezellig dagje uit hoeft niet duur te zijn. Er zijn genoeg low budget en gratis activiteiten te verzinnen. Denk aan een wandeling door jouw favoriete stad, park of bos. Dwaal verder rond bij een kerk of maak een tussenstop bij de stadsboerderij. Want zeg nou zelf, knuffelen met konijnen of geiten aaien is een instant opkikker voor je humeur. Wordt het al donker? Blijf vooral nog even hangen, want verschillende steden verlichten in de wintermaanden de binnenstad met kleurrijke kunstwerken.
- Rijd 80 km/u in de vijfde versnelling
Hoe zuinig rijd jij? Of je nu een mooi-weer-rijder of een snelheidsduivel bent, met een paar aanpassingen in je rijstijl rijd je al zuiniger. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Heb je een handgeschakelde auto? Door vlot en veilig te schakelen blijft het toerental laag en daardoor ook het brandstofverbruik. Schakel bij 50 km per uur naar de vierde versnelling en rijd 80 km per uur in z’n vijf. Stoplicht in zicht? Laat je auto uitrollen in plaats van af te remmen, dan rijd je zuiniger.
- Gebruik een budgetapp
Heb jij een gat in je hand? Met een budgetapp houd je financieel overzicht. Je ontvangt slimme seintjes als je geld kan besparen of het beter kan. Geen ingewikkelde rekensommen en Excelbestanden, maar gewoon een ‘online huishoudboekje’. Zo zie je snel waar je geld naartoe gaat en wordt sparen een eitje. Dit zijn (gratis) budgetapps waar wij blij van worden: Buddy, Dyme, GRIP, Monefy en Munt.
- Vind een budgetbuddy
We kennen allemaal wel die ene vriend die super verstandig met geld omgaat. Hoe diegene dat doet? Daar kom je maar op één manier achter. Word budgetbuddy’s. Je helpt elkaar slimmer om te gaan met geld, maar blijft baas over je eigen portemonnee. Neem je inkomsten en uitgaven onder de loep, doorbreek die dure gewoontes en maak samen nieuwe.
- Verkoop, ruil en leen
Duurzaam is dé trend. Tweedehands mode is daarom populairder dan ooit. Geef je kleding een tweede leven en verdien geld door te verkopen wat je niet meer draagt. Wil je jouw kledingkast vervolgens gratis aanvullen? Duik dan eens de kledingkast je vrienden in en leen of ruil kledingstukken. (Ver)koop jij jouw tweedehandskleding toch liever online? Dit zijn platformen waar jij je vintage en pre-owned kleding kan verkopen en scoren: Zalando, Miinto, ASOS, H&M, NA-KD, Vinted en oldie but goldie Marktplaats.
Alle opties dus om de komende tijd goed op jouw geld te letten. Wat zijn jouw bespaarhacks? Deel jouw slimme tips om meer geld over te houden met ons.