arrow icon-arrow-slider icon-instagram icon-linkedin icon-close icon-play
Leren

#1: Ontwikkelen…

#ontwikkeling #Carrièretips #Jelle #TPS
Jelle
Door Jelle Bultsma - Een groot woord, ontwikkelen... Als je net bent afgestudeerd en eindelijk start met je eerste baan, dan word je direct getest: wat je allemaal kunt, maar ook wat je allemaal nog niet kunt en dat mag je ontwikkelen.

Hoe is het eigenlijk bij mijzelf gegaan? Hoe heb ik mij ontwikkeld en waarom zijn de dingen gegaan zoals ze zijn gegaan? Welke keuzes heb ik gemaakt? En aan welke keuzes heb ik in mijn ontwikkeling veel gehad en welke niet? En nog belangrijker: waarom heb ik bepaalde keuzes gemaakt? Dit jaar wil ik jullie graag meenemen in mijn eigen professionele ontwikkeling: van student naar ondernemer.


Na mijn studies Hogere Hotelschool en Culturele Antropologie vond ik mijzelf helemaal klaar voor de arbeidsmarkt. Alleen, wat ik zou willen was nog niet helemaal scherp. Iets met mensen, iets commercieels en verder kwam ik niet. Toevalligerwijs liep ik eens bij Randstad Uitzendbureau naar binnen en voordat ik het wist zat ik in de laatste ronde van mijn sollicitatie. Alleen het laatste gesprek dat ik toen voerde beviel mij totaal niet. Ik vond Randstad een arrogant bedrijf dat alleen maar aan zichzelf dacht en geen oog had voor mijn wensen. Eenmaal thuisgekomen belde ik mijn vader en deelde mijn analyse. Het enige dat hij zei: "Ga nou maar beginnen. Je hebt nog een hoop te leren."

Luister naar iemand met iets meer ervaring

Eerste les: luister naar iemand met iets meer ervaring in die grote barre buitenwereld kan geen kwaad. Vaak overzien zij beter de gehele situatie en kunnen zaken in perspectief plaatsen. Uiteindelijk ben ik mijn vader dankbaar voor zijn wijze raad. Hij zag goed dat de wereld van uitzenden en detacheren goed bij mij paste (mensen en commercieel) en dat ik bij Randstad in een wereld zou stappen waar ik nog veel kon gaan leren. Het was tijd voor mijn eerste werkdag op 1 september 1992. In mijn volgende blog vertel ik wat daarna allemaal komt kijken!

Meer weten over TPS?
Lees één van onze andere verhalen